Szparagi zielone


szparagi zielone

Szparagi bogate są w witaminę K, 100 gram szparagów to połowa dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Witamina K reguluje krzepliwość krwi, jej niedobór może powodować krwotoki wewnętrzne, słabą krzepliwość krwi oraz trudności w gojeniu ran.

Odgrywa warzą rolę w gospodarce wapniowej naszego organizmu, hamuje rozwój raka jajników, piersi, żołądka, wątroby, nerek oraz pęcherzyka żółciowego.

Szparagi bogate są w kwas foliowy który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i mózgu u płodu. Zawierają witaminę A która zadba o wygląd skóry, włosów, paznokci a przede wszystkim o stan naszego wzroku. Bogate są w żelazo które jest niezbędne do wytwarzania krwi, miedź, mangan czy selen, a ponadto zawierają fitosterole które ograniczają wchłanianie złego cholesterolu.

szparagi

        














Wartości odżywcze w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Cukier Fitosterole Cholesterol Woda

84 kJ
(20 kcal)
2g 0,1g 4g 2g 2g 24mg 0mg 93mg




























Witaminy w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

755IU 5,5mg 1mg 41,5mg 0,1mg 0,1mg 1mg 0,1mg 52mcg 0,3mg 16mg 0,5mg





























Ilość minerałów w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

24mg 2mg 14mg 52mg 200mg 2mg 0,5mg 0,2mg 0,2mg 2,2mcg













  
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz