Sałata strzępiasta


sałata sptrzępiasta czerwona

Sałata redini należy do odmiany sałaty dębolistnej, nie tworzy główki tak jak sałata lodowa, jej rozeta jest rozłożysta i łatwo podzielić ją na osobne liście.
Wykorzystywana jest do dekoracji, można ją spotkać w popularnych miksach sałat ze względu na jej kolor, który jest wszystkimi odcieniami koloru bordowego.
Charakterystyczne liście powodują że wygląda jakby została postrzępiona, dlatego w wielu sklepach nazywana jest sałatą strzępiastą.
Oczywiście jak każda sałata jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajdziemy około 16 kalorii, chyba że dodamy sos sporządzony z oliwy lub z oleju.
Podane poniżej wartości odżywcze, witaminy oraz minerały są uśrednione i mogą się wąchać w zależności od miejsca uprawy, czasu zbioru.
Pamiętajmy że sałaty nie należy kroić nożem gdyż zwiędnie a miejsca po przekrojeniu sczernieją i zrobią się nie apetyczne, wyjątkiem jest sałata lodowa która odporna jest na krojenie i szatkowanie nożem.

sałata karbowana czerwona, sałata dębowolistna czerwona, sałata strzępiasta, sałata dębolistna odmiana redin












Wartość odżywcza w 100 gramach surowego produktu

Wartość energetyczna Węglowodany Błonnik Białko Tłuszcz Woda Cukier

67kJ (16kcal) 2,3g 0,9g 1,3g 0,2g 95,6g 0,5g
























Witaminy w 100 gramach surowego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

7493IU 3,7mg 0,2mg 140mcg 0,1mg 0,1mg 0,3mg 0,1mg 36mcg 0,1mg 11,8mg 0,2mg


























Minerały w 100 gramach surowego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Mangan Selen

33mg 1,3mg 12mg 28mg 187mg 25mg 0,2mg 0,2mg 1,5mcg











Niepołomice 2011, Piotr Eliasz