Sałata lodowa


sałata lodowa Większość sałat należy rwać, nie kroić aby nie ściemniała, nie zwiędła oraz nie nabrała gorzkiego smaku. Sałatę lodową bez obaw możemy kroić nożem, jest smaczna i chrupiąca a do tego zawiera wiele cennych minerałów i witamin.

Fitosterole zawarte w sałacie lodowej skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

W jelitach gdzie dochodzi do wchłaniania cholesterolu, fitosterole łączą się z receptorami komórek jelitowych i skutecznie blokują wchłanianie złego cholesterolu.

Większość złego cholesterolu wydalana jest z ustroju, dzięki temu zmniejsza się jego stężenie we krwi, połączone z receptorami komórek jelitowych fitosterole są wchłaniane w bardzo małej ilości, większość wydalana jest z ustroju, nie powodując żadnych niepożądanych objawów.













Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik Cukier Fitosterole Woda Tłuszcz Cholesterol

59 kJ
(14 kcal)
0,9g 3,2g 1,2g 2,2g 10mg 96g 0,1g 0g























Zawartość witamin w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Niacyna Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

502 IU 2,8mg 0,2mg 24mg 0,1mg 29mg 0,1mg 6,7mg 0,1mg























Minerały w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Mangan Selen

18mg 0,4mg 7mg 20mg 141mg 10mg 0,2mg 0,1mg 0,1mcg











Niepołomice 2011, Piotr Eliasz