Sałata rzymska


sałata rzymska

Sałata rzymska przypomina kształtem kapustę pekińską, jest mniej zwarta a liście bardziej zielone. Średnio jedna główka sałaty rzymskiej warzy 300 do 350 gramów, jest najstarszą sałatą urzywaną przez człowieka. Chrupiąca i lekko słodka, idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek z kurczakiem, a w szczególności sałatki Cezara z grzankami. Jak wiele sałat jest niskokaloryczna, 100 gram to zaledwie 17 kalorii, ma bardzo dużo witaminy A bo w 100 gramach jest jej ponad 170% dziennego zapotrzebowania. Witamina A bardzo dobrze wpływa na stan naszego wzroku, paznokci włosów i skóry. Zawiera dużo witaminy K która odpowiedzialna jest przede wszystkim za krzepliwość krwii, w 100 gramach jest ponad 120% dziennego zapotrzebowania. Sałata rzymska to wspaniałe źródło kwasu foliowego co na pewno docenią kobiety w ciąży, w 100 gramach jest ponad 30% dziennego zapotrzebowania, sałata rzymska zawiera także dużo witaminy C. Bogata jest także w witaminy z grupy B, jednak nie posiada jej tak dużo jak witaminy A, C czy K. Zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen oraz mangan jednak minerały te nie są w dużych ilościach i w 100 gramach nie znajdziemy ich więcej niż 3 do 8% dziennego zapotrzebowania.



Wartości odżywcze sałaty rzymskiej











Wartości odżywcze w 100 gramach świeżej sałaty rzymskiej

Wartość energetyczna Białko Węglowodany w tym
/ błonnik pokarmowy i / cukier
Tłuszcz Woda

71,2 kJ
(17 kcal)
1,2 g 3,3 g / 2,1 g / 1,2 g 0,3 g 94,6 g
























Witaminy w 100 gramach świeżej sałaty rzymskiej

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas Foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

8711 IU 24 mg 0,1 mg 103 mcg 0,1 mg 0,1 mg 0,3 mg 0,1 mg 136 mcg 0,1 mg 9,9 mg 0,1 mg


























Minerały w 100 gramach świeżej sałaty rzymskiej

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Mangan Selen

33 mg 1 mg 14 mg 30 mg 247 mg 8 mg 0,2 mg 0,2 mg 0,4 mcg











Niepołomice 2011, Piotr Eliasz