Kiełki rzodkiewki


kiełki rzodkiewki, rzodkiewka kiełki








Wartość odżywcza w 100 gramach

Wartość energetyczna Błonnik Węglowodany Białko Tłuszcz

43 kcal 1,9g 3,6g 3,8g 2,5g







Kiełki rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa, zawierają więcej witaminy C niż dojrzały korzeń rzodkiewki.
Zawierają naturalny antybiotyk dzięki temu są doskonałym środkiem na infekcje, a także zawierają środek wykrztuśny który oczyszcza drogi oddechowe i zatoki.
Warto jeść kiełki rzodkiewki aby zapobiegać infekcją przenoszonych drogą kropelkową, właśnie dzięki kiełkom zmniejszymy zachorowania w okresie zimowym.
Kiełki to bogate źródło potasu i magnezu, pierwiastki te są głównie odpowiedzialne za przekazywanie impulsów nerwowych oraz skurcze mięśni w tym mięśnia sercowego.
Kiełki rzodkiewki mają lekko ostry smak i praktycznie smakuje jak dojrzały korzeń rzodkiewki, dodajmy go do sałatek, twarożku, kanapek czy na jajko zamiast majonezu.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz