Koncentrat pomidorowy 30% - MADERO


koncentrat pomidorowy, koncentrat z pomidorów, madero koncentrat pomidorowy w słoiczku

Pomidor to jedno z nielicznych warzyw które podczas obróbki zyskuje a nie traci. Pomidory zawierają likopen który działa anty-nowotworowo, szczególnie chroni Panów przed rakiem prostaty, oraz Panie przed zachorowaniem na raka piersi. W koncentracie pomidorowym znajdziemy dużo więcej likopenu niż w świeżych pomidorach. A do tego podczas obróbki cieplnej likopen zmienia swoją strukturę, dlatego łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. W okresie jesienno zimowym lepiej kupić dobry ketchup lub koncentrat niż kilogram pomidorów hodowanych na wacie. Aby wybrać naprawdę dobry koncentrat należy sprawdzić skład, powinien on być wytworzony z samych pomidorów. Można wyróżnić cztery typy koncentratów w zależności od zagęszczenia, 12%, 20%, 30% oraz 40%. Koncentrat powyżej 30% nazywany jest pastą pomidorową. Jeżeli producent nie podaje składu to koncentrat jest wytworzony z samych pomidorów, może natomiast dodać przyprawy, aromaty czy warzywa ale powinno być to zaznaczone na etykiecie.


    









Wartość odżywcza w 100 gramach koncentratu pomidorowego Madero

Wartość energetyczna Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany Białko Sól

409 kJ
(97 kcal)
1,5 g 0,3 g 14 g
w tym cukry 14 g
5,6 g 0,08 g








Niepołomice 2011, Piotr Eliasz