Papryka słodka, odmiana bell


papryka słodka, papryka zielona, papryka czerwona, papryka żółta, odmiana papryki słodkiej, odmiana bell papryki słodkiej

Papryka to bardzo bogate źródło witaminy C, jest jej więcej niż w cytrynie i ma najwięcej tej witaminy spośród wszystkich warzyw.
Niestety witamina C jest w dużej mierze tracona podczas obróbki cieplnej, dlatego warto jadać paprykę na surowo jako dodatek do sałatek czy kanapek.

Papryka w zależności od koloru ma różną zawartość minerałów, witamin oraz wartość kaloryczną. Najwięcej kalorii jest w papryce czerwonej a najmniej w zielonej, jednak najwięcej witaminy A ma właśnie papryka czerwona.

Kaloryczność papryki nie jest duża i wynosi od 20 kcal papryka zielona do 31 kcal papryka czerwona, dlatego nie należy wybierać papryki zielonej tylko ze względu na kaloryczność.

Papryka to bogate źródło magnezu, fosforu, potasu, witaminy A, C, K oraz kwasu foliowego który jest niezbędny w okresie ciąży gdyż dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz mózgu płodu. Zawarte w papryce substancje odżywcze wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, działają moczopędnie i podnoszą odporność naszego organizmu.




Papryka słodka czerwona

papryka słodka czerwona











Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Cukier Woda Cholesterol

130kJ
(31 kcal)
1g 0,3g 6,3g 2,1g 4,2g 92,2g 0g

























Witaminy w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

3131 IU 128mg 1,6mg 4,9mg 0,1mg 0,1mg 1mg 0,3mg 46mcg 0,3mg 5,6mg 0,1mg




























Minerały w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen Fluorek

7mg 0,4mg 12mg 26mg 211mg 4mg 0,3mg 0mg 0,1mg 0,1mcg b/d















Papryka słodka żółta

papryka słodka żółta











Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Cukier Woda Cholesterol

113 kJ
(27 kcal)
1g 0,2g 6,3g 0,9g b/d 92g 0g



























Witaminy w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

200 IU 183mg b/d b/d 0mg 0mg 0,9mg 0,2mg 26mcg 0,2mg b/d b/d




























Minerały w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen Fluorek

11mg 0,5mg 12mg 24mg 212mg 2mg 0,2mg 0,1mg 0,1mg 0,3mcg b/d

















Papryka słodka zielona

papryka słodka zielona











Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Cukier Woda Cholesterol

83,7 kJ
(20 kcal)
0,9g 0,2g 4,6g 1,7g 2,4g 93,9g 0g

























Witaminy w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

370 IU 80,4mg 0,4mg 7,4mcg 0,1mg 0mg 0,5mg 0,2mg 10mcg 0,1mg 5,5mg 0,1mg




























Minerały w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen Fluorek

10mg 0,3mg 10mg 20mg 175mg 3mg 0,1mg 0,1mg 0,1mg 0mg 2mcg













Niepołomice 2011, Piotr Eliasz