Czarne oliwki drylowane w zalewie


oliwki czarne, oliwki dojrzałe, oliwki Oliwki to nieodłączny składnik kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce dostępne są tylko w zalewie solankowej. Niestety smak tych oliwek dostępnych w naszych sklepach, znacząco różni się od tych dostępnych na straganach we Włoszech, Grecji czy Hiszpanii.

Jest to związane z tym że obok soli z wodą, dodawane są różne substancje chemiczne które mają za zadanie przedłużyć przydatność do spożycia i uatrakcyjnić kolor.

oliwki czarne, oliwki drylowane Dlatego też wybierając oliwki uważnie czytajmy skład, czym krótszy tym lepiej a przed zjedzeniem dokładnie je wypłuczmy z solanki.

Oliwki są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, pomaga on w procesie trawienia, zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Obniża stężenie glukozy we krwi, a jednocześnie obniża zapotrzebowanie na insulinę.

Oliwki bogate są w witaminę E która wraz z tłuszczami jednonienasyconymi zwalcza wolne rodniki i chroni komórki. Wysokie spożycie tych składników odżywczych zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Jak wiadomo z oliwek wyciska się oliwę, a to dobry tłuszcz jest to tłuszcz bogaty w cenny kwas oleinowy, należący do jedno-nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Kupując oliwki patrzmy nie tylko na skład zalewy, ale także przed podaniem należy je wypłukać a nawet wymoczyć.
















Oliwki dojrzałe (czarne) konserwowe wartości odżywcza w 100 gramach.

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Tłuszcz Cholesterol

481 kJ
(115 kcal)
0,8 g 6,3 g. w tym 3,2 g. błonnik pokarmowy 10,7 g w tym 0


Tłuszcz nasycony Kwas tłuszczowy jednonienasycony Tłuszcze wielonienasycone Omega-3 Omega-6


1,4 g 7,9 g 0,9 g 64 mg 847 mg




















Oliwki dojrzałe (czarne) konserwowe, witaminy w 100 gramach

A C E K Cholina

403 IU 0,9 mg 1,7 mg 1,4 mcg 10,3 mg




















Oliwki dojrzałe (czarne) konserwowe, minerały w 100 gramach

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Selen

88 mg 3.3 mg 4 mg 3 mg 8 mg 872 mg 0,2 mg 0,3 mg 0,9 mcg













Oliwki czarne drylowane - IBERIA

oliwki czarne drylowane w zalewie Składniki: oliwki, woda, sól, stabilizator: glukonian żelazawy
Kraj pochodzenia: Hiszpania










Wartości odżywcze w 100 gramach

Wartość energetyczna Tłuszcze Węglowodany Białko Błonnik Cholesterol

177 kcal 16,9g 5,7g 0,6g 0g 0g









oliwki czarne drylowane w zalewie IBERIA

Składniki: oliwki, woda, sól, stabilizator: glukonian żelazawy
Kraj pochodzenia: Hiszpania









Wartość odżywcza produktu w 100 gramach

Wartość energetyczna Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone Węglowodany w tym cukry Białko Sól

521 kJ
(127 kcal)
2,2 g 0 g 0,5 g 1 g







Niepołomice 2011, Piotr Eliasz