Ogórek


ogórek szklarniowy, ogórek wężowy








Wartość odżywcza w 100 gramach ze skórka

Wartość energetyczna Węglowodany Białko Tłuszcz Woda

13 do 16 kcal 2,9 0,6 0,1g 95,2g








Ogórek jest warzywem które raczej nie dostarczy nam cennych wartości odżywczych, główny składnik to woda i dzięki temu jest on niskokaloryczny.
Zawiera on niewielkie ilości witaminy A, C oraz B6, niewiele więcej jest witaminy K, jednak warto jeść ogórka ze względu na jego właściwości oczyszczające.
Zawiera także dość sporo potasu, fosforu, magnezu i nieco wapnia, warzywo to raczej jest stosowane jako dodatek do sałatek czy na kanapki.
Należy pamiętać też aby nie łączyć ogórka z warzywami które zawierają witaminę C, oczywiście nikt nam tego nie zabroni jednak zawarty w ogórku enzym askorbinowy niszczy witaminę C.


Niepołomice 2011, Piotr Eliasz