Natka pietruszki


natka pietruszki, pietruszka natka

Natka pietruszki to cenne źródło witaminy C, w 100 gramach jest prawie dwukrotne zapotrzebowanie na tą witaminę.
Witamina ta rozpuszczalna jest w wodzie a co najważniejsze nasz organizm nie potrafi jej magazynować i sam wytwarzać, dlatego ważne jest aby dostarczać ją każdego dnia.
Niedobór lub brak witaminy C powoduje osłabienie oraz schorzenie zwane szkorbutem, prowadzi to do rozpulchnienia oraz krwawienia z dziąseł a w efekcie wypadania zębów.
Dlatego w okresie letnim gdzie natka pietruszki jest dostępna na straganach oraz w ogródkach przydomowych, warto ją umyć, osuszyć, posiekać i zamrozić na okres jesienny i zimowy. Natka pietruszki to nie tylko witamina C, zawiera dużo żelaza które uchroni nas przed anemią, magnezu który zadba o prawidłową pracę mięśni oraz wapnia i fosforu podstawowego budulca kości. Zawiera dużo witaminy A która zadba o nasz wzrok oraz wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Natka pietruszki ma właściwości moczopędne, usuwa nadmiar wody z organizmu, ma działanie oczyszczające organizm i krew. Natka pietruszki dostarcza sporą ilość cennych witamin i minerałów, ma właściwości lecznicze ale głównym jej atutem jest smak i zapach, dlatego jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup, drugich dań czy sosów.



















Wartości odżywcze w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Wapń Fosfor Żelazo Magnez B1 B2 PP C

255 kJ
(61 kcal)
4g 1g 9g 7g 193mg 84mg 5mg 19mg 0,11mg 0,28mg 1,4mg 178mg















Niepołomice 2011, Piotr Eliasz