Marchew, marchewka BABY, baby carrots


baby carrots, marchewka baby, marchew baby, mała marchewka

Małe marchewki nazywane także BABY w brew pozorom to nie młode marchewki, czy też specjalna odmiana. Owszem marchewki baby wytwarza się z dużo słodszych odmian marchwi, jednak wielkość zawdzięczamy metodzie siewu i późniejszej obróbki.

Aby korzeń był wąski i długi marchew sieje się dość gęsto, po wyrwaniu dokładnie się ją myje, ściera skórkę i kroi na krótsze kawałki. To jest cała tajemnica marchewki baby, oczywiście ma wiele zalet jednak za to trzeba troszkę więcej zapłacić.

marchew baby, marchewka baby, mała marchewka Jeżeli chodzi o witaminy to marchewka czy to zwykła czy baby jest bogata w witaminę A, jednak ta baby ma jej nieco mniej gdyż traci ją podczas obróbki.

Witamina ta dba o stan naszego wzroku, włosów i paznokci a do tego reguluje proces wzrostu, dlatego warto podawać ją małym dzieciom. Dużą zaletą marchewki baby jest jej wygląd, znacznie apetyczniej wygląda na talerzu, idealna jako przekąska do chrupania. W sklepach można dostać głównie mrożoną, gotowa jest ona do spożycia nie trzeba jej myć ani skrobać. Zatem jeżeli chcesz zaoszczędzić na czasie polecam marchew typu baby, natomiast jeżeli chcesz zaoszczędzić pieniądze to kupuj marchewkę o normalnym rozmiarze.












Wartości odżywcze w 100 gramach świeżej marchewki typu BABY

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

147 kJ
(35 kcal)
0,6 g 8,2 g 2,9 g 4,8 g 0,1 g 91 g 0






















Ilość witamin w 100 gramach świeżej marchewki typu BABY

A C K Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

13790 IU 2,6 mg 9,4 mcg 0,6 mg 0,1 mg 27 mcg 0,4 mg 7,5 mg 0,1 mg
























Ilość minerałów w 100 gramach świeżej marchewki typu BABY

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

32 mg 0,9 mg 10 mg 28 mg 237 mg 78 mg 0,2 mg 0,1 mg 0,2 mg 0,9 mcg














Niepołomice 2011, Piotr Eliasz