Kukurydza słodka żółta


kukurydza słodka żółta, kolba kukurydzy, kolby kukurydzy, świeża kolba kukurydzy słodkiej żółtej

Kukurydza słodka żółta kojarzona jest z Ameryką północną, nazywana jest też zlotem ameryki i słusznie gdyż jest popularna w południowej i północnej Ameryce.

Pojawienie się kukurydzy słodkiej w sklepach to niestety oznaka kończących się wakacji, zbiera się ją od sierpnia do października.

Jest jednym ze zbóż które uprawia się na całym świecie, świeża w kolbach najlepsza jest gotowana podawana z odrobiną masła i soli. Konserwowa natomiast najczęściej wędruje do sałatek czy do pizzy.

Kukurydza to zboże bezglutenowe, dlatego osoby uczulone na gluten na pewno docenią ten amerykański przysmak. Zawiera znaczne ilości witaminy C, tiaminy oraz kwasu foliowego, jest bogata w magnez, fosfor, potas i mangan. Zawiera też kwasy omega-3 i omega-6, cukier i białko a przy tym ma niewiele kalorii w 100 gramach świeżych ziaren jest około 86 kcal. Kukurydza zawiera sporo błonnika, dzięki temu korzystnie wpływa na układ pokarmowy szczególnie przy zaparciach.

Gotowanie kukurydzy na parze pozwala zachować więcej witamin i minerałów, jest o wiele smaczniejsza w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem. Kukurydzę na parze gotujemy od 12 do 15 minut, najlepiej smakuje z masłem i solą.











Wartości odżywcze w 100 gramach świeżej kukurydzy słodkiej

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Tłuszcz Woda Cholesterol

360 kJ
(86 kcal)
3,2 g 19 g w tym 1,2 g 76 g 0


Cukier  Błonnik pokarmowy 


3,2 g 2,7 g
























Witaminy w 100 gramach świeżej kukurydzy

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas Foliowy Kwas pantotenowy Cholina

187 IU 6,8 mg 0,1 mg 0,3 mcg 0,2 mg 0,1 mg 1,7 mg 0,1 mg 46 mcg 0,8 mg 23 mg




























Minerały w 100 gramach świeżej kukurydzy

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

2 mg 0,5 mg 37 mg 89 mg 270 mg 15 mg 0,3 mg 0,1 mg 0,2 mg 0,6 mcg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz