Kapusta włoska


kapusta włoska

Kapusta włoska jak sama nazwa wskazuje przywędrowała z Włoch. Główną cechą kapusty włoskiej są jej pomarszczone liście, jest łatwa w uprawie i niezwykle odporna na mróz.
Dzięki delikatniejszemu smakowi od kapusty białej czy czerwonej, jest ona idealna na gołąbki, surówkę lub dodatek do zupy. Kapusta włoska ma bardzo podobne właściwości jak większość warzyw z rodziny kapustowatych.












Wartości odżywcze w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

113 kJ
(27 kcal)
2 g 6 g 3 g 2,2 g 0,1 g 92 g 0 g
























Ilość witamin w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

1000 IU 31 mg 0,2 mg 68,5 mcg 0,1 mg 0,3 mg 0,2 mg 80 mcg 0,2 mg 12 mg 0,5 mg















   













Ilość minerałów w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

35 mg 0,4 mg 28 mg 42 mg 230 mg 28 mg 0,3 mg 0,1 mg 0,2 mg 0,9 mcg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz