Kapusta pekińska


kapusta pekińska, kapusta chińska

Kapusta pekińska pochodzi z Chin i Japonii, jest jednak uprawiana w wielu krajach w tym Polsce i właśnie z naszego kraju pochodzi większość kapusty pekińskiej leżącej w naszych sklepach.
Warzywo to zawiera sporo witaminy A, która dba o stan skóry włosów i paznokci, witaminy C która zwiększa odporność.
Bogate jest w witaminę K która przede wszystkim dba o prawidłową krzepliwość krwi.
Kapusta jest bogata także w kwas foliowy który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu.
Zawiera dużo wapnia, budulca naszych kości i zębów oraz potasu który odpowiedzialny jest za prawidłowe ciśnienie krwi.












Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

67 kJ (16 kcal) 1,2g 3,2g 1,2g 1,4g 0,2g 94,4g 0mg
























Ilość witamin w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

318 IU 27mg 0,1mg 42,9mg 0,1mg 0,4mg 0,2mg 79mcg 0,1mg 7,6mg 0,3mg

























Ilość minerałów w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Mangan Selen

77mg 0,3mg 13mg 29mg 238mg 9mg 0,2mg 0,2mg 0,6mcg











Niepołomice 2011, Piotr Eliasz