Kapary


kapary w zalewie, kapary ole, kapary z biedronki ole, kapary Skład: Kapary, woda, sól, ocet spirytusowy











Wartość odżywcza w 100 gramach

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik Cukier Fitosterole Woda

183 kJ
(44 kcal)
2,4g 4,9g 0,9g 3.2g 0,4g 48mg 83,8g





















Witaminy w 100 gramach

A C E K Niacyna Kwas foliowy Cholina Ryboflawina

138 IU 4,3mg 0,9mg 24,6mcg 0,7mg 23mcg 6,5mg 0,1mg























Minerały w 100 gramach

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

40mg 1,7mg 33mg 10mg 40mg 2964mg 0,3mg 0,4mg 0,1mg 1,2mcg














kapary, kapary w zalewie, kapary zdjęcie Kapary możemy najczęściej spotkać marynowane w wodzie, soli i occie.
To świetny dodatek do mięs, ryb, serów, sałatek, wędliny, trudno wymienić do czego nie pasują kapary.
Kapary działają przeciw wzdęciom, poprawiają pracę wątroby, mają dość dużo witaminy C oraz takie minerały jak wapń, magnez, potas.


Niepołomice 2011, Piotr Eliasz