Czosnek


czosnek

Czosnek stosowany jest w kuchni głównie jako przyprawa do ryb, drobiu mięs a nawet sera białego czy masła.

Czosnek to przede wszystkim naturalny antybiotyk, niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie oddechowym i pokarmowym. Chroni nas przed wolnymi rodnikami gdyż działa jako przeciwutleniacz, wspomaga metabolizm tłuszczów i obniża cholesterol we krwi.

Związki siarki które są obecne w czosnku mobilizują krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Podnosi poziom dobrego cholesterolu oraz obniża poziom trójglicerydów, zbyt wysoki poziom trójglicerydów prowadzi do zawału serca, wylewu krwi do mózgu oraz udar mózgu.


czosnek, ząbki czosnku, czosnek przekrojony na połowę Czosnek to także bardzo dobre lekarstwo na pasożyty, wspomaga działanie żółciotwórcze, żółciopędne, przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje trawienie.

Czosnek jest zbawienny dla naszego układu trawiennego, jeśli masz zgagę, wzdęcia to czosnek ułatwi trawienie i wydalanie gazów.

Poprawia przepływ krwi w żyłach, jest naturalnym środkiem przeciwzakrzepowym, jest warzywem idealnym dla osób z chorobami wieńcowymi czy dla osób z zagrożeniem wylewu.

Po obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, jednak nadal działa jako antyutleniacz, przeciwgrzybicznie oraz zapobiega starzeniu i nowotworom.

Osoby chore na cukrzycę powinny uważać na spożywanie czosnku szczególnie świeżego, wprawdzie działanie czosnku pobudza trzustkę do wytwarzania insuliny a co za tym idzie obniżenia cukru we krwi. Jednak zjedzony w nadmiarze prowadzi do hipoglikemii czyli spadku cukru, w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci.











Wartość odżywcza w 100 gramach

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik Sód Cholesterol

147 kcal 6.4g 33g 0,5g 4,1g 17mg 0g

Wartość odżywcza w jednym ząbku (5g)


7,4 kcal 0,3g 1,65g 0,03g 0,2g 0,9mg 0g










Niepołomice 2011, Piotr Eliasz