Cebula dymka


cebula dymka, dymka, mała cebula

Cebula dymka często mylona jest ze szalotką, jednak są to dwie różne cebule, dymka to po prostu cebula zwyczajna.
Dymką nazywane są małe cebule wychodowane z nasion, najczęściej przeznaczone do sadzenia.
Nie oznacz jednak że jest bezwartościowa, zawiera dużo witaminy A która dba o nasz wzrok, wygląd włosów, skóry i paznokci.
Witamina C w którą jest bogata dymka, uodparnia nasz organizm i zapobiega szkorbutowi.
Zawiera dość sporo wapnia który jest budulcem kości i zębów, żelaza które bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny.
W sklepach przeważnie dostępny jest korzeń razem ze szczypiorkiem, nie trzeba jej obierać tak jak cebule dlatego nie będziemy płakać tak jak przy obieraniu zwykłej cebuli.
Dymka jest łagodniejsza i słodsza w smaku dlatego warto dodawać ją do sałatek, a szczypiorek do kanapek czy do jajecznicy.












Wartości odżywcze w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

134 kJ
(32 kcal)
1,8g 7,3g 2,6g 2,3g 0,2g 90g 0g
























Witaminy w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

995IU 18,5mg 0,5mg 205mcg 0,1mg 0,1mg 0,5mg 0,1mg 64mcg 0,1mg 5,5mg


























Ilość minerałów w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

72mg 1,5mg 20mg 37mg 276mg 16mg 0,4mg 0,1mg 0,2mg 0,6mcg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz