Cebula


cebula

Cebula to bardzo wartościowe warzywo, zawiera dwa razy tyle fitosteroli co bakłażan, związek ten blokuje receptory komórek jelitowych które wchłaniają cholesterol. Dzięki temu cebula powoduje znaczny spadek złego cholesterolu LDL, a podnosi dobry cholesterol HLD, zbiera zły cholesterol, transportuje do wątroby a tam go niszczy.

Podnosi odporność, działa oczyszczająco nie tylko na krew ale i cały organizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka całego układu pokarmowego.

cebula czerwona Zjedzenie połowy surowej cebuli zwiększa poziom dobrego cholesterolu o 30 procent.

Cebula ma właściwości bakteriobójcze dzięki składkom które doprowadzają nas do łez podczas krojenia tego warzywa, pobudza wydalanie moczu oraz usuwa nadmiar wody z organizmu.

Siarka zawarta w cebuli zwiększa odporność naszego organizmu, obniża ciśnienie krwi.

Cebula pobudza apetyt gdyż przyśpiesza wydzielanie soków trawiennych, a najważniejszym składnikiem cebuli to substancja która nie dopuszcza do zakrzepów. Nie tylko zapobiega zatykaniu się żył, ale także leczy rozpuszczając zakrzepy a z biegiem czasu całkowicie zwalnia napięcie żylne.

Cenną informacją jet to że żadna obróbka termiczna nie pozbawia cebuli jakże cennych wartości, jedynie smażenie na oleju czy smalcu nie jest wskazane.











Wartość odżywcza w 100 gramach surowego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik Cukier Fitosterole Woda

167 kJ
(40 kcal)
1g 9,2g 1,6g 4,1g 15g 89g




















Ilość witamin w 100 gramach surowego produktu

A C K Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

2 IU 7,4mg 0,4mcg 0,1mg 0,1mg 19mcg 0,1mg 6mg























Ilość minerałów w 100 gramach surowego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Mangan Selen Fluorek

22mg 0,1mg 9,5mg 28,7mg 145mg 3,9mg 0,1mg 0,1mg 0,4mcg 1mcg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz