Pstrąg tęczowy



pstrąg tęczowy

Pstrąg jest rybą słodkowodną, żyje w rzekach i rwących potokach, jednak w sklepach najczęściej można dostać pstrąga tęczowego hodowlanego.
Ryba idealnie nadaje się do gotowania na parze gdyż nie ma tak specyficznego smaku takich ryb jak karp który lubi wody stojące.
Pstrąg ma delikatne i smaczne mięso do tego bardzo łatwo obiera się go z ości, po ugotowaniu wystarczy wyciągnąć kręgosłup a razem z nim wszystkie ości.
Spośród ryb słodkowodnych zawiera najwięcej kwasów omega-3, jest smaczna i chuda najlepiej smakuje z masłem i pietruszką lub koperkiem.













Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego pstrąga tęczowego


Tłuszcz


3,5g

Wartość energetyczna Białko w tym Cholesterol Woda

498 kJ
(119 kcal)
20,5g tłuszcze nasycone tłuszcze jednonienasycone tłuszcze wielonienasycone kwasy Omega-3 kwasy Omega-6 59mg 71,9g


0,7g 1,1g 1,2g 812mg 239mg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz