Morszczuk argentyński



morszczuk argentyński, filet mrożony z morszczuka argentyńskiego

Morszczuk to jedna z najpopularniejszych ryb w polskiej kuchni, mięso morszczuka jest delikatne i kruche o białej lub jasnoróżowej barwie. Rybę można nabyć w postaci świeżej lub jako mrożony filet ze skórą lub bez niej. Ryba ta jest lekkostrawna i delikatna, niskokaloryczna i zawiera dużo wartościowego białka oraz kwasów omega-3.

Bardzo dobrze wpływa na pracę serca, układu nerwowego oraz obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo cennym źródłem żelaza hemowego, które należy do najbardziej przyswajalnych postaci tego związku, dlatego powinny go jeść osoby chore na anemię. Morszczuk to idealna ryba dla osób przebywających na diecie gdyż zawiera karnitynę poprawiającą przemianę materii, pomaga także leczyć miażdżycę, chorobę wieńcową oraz stymuluje krążenie krwi. Zawarta w morszczuku arginina poprawia metabolizm, zwalcza arytmię serca a zawarty w niej selen wzmacnia nasz organizm.











Wartość odżywcza w 100 g. mrożonego fileta z morszczuka argentyńskiego

Wartość energetyczna Białko Węglowodany w tym cukry Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone Błonnik Sód

374 kJ
(89 kcal)
17,2 g 0 g 2,2 g 0,5 g 0 g 0,1 g









Niepołomice 2011, Piotr Eliasz