Mintaj filet


filet z mintaja, mintaj filet, ryba filet, abramczyk, bez dodatku polifosforanów, obszar połowu północny ocean spokojny W naszych sklepach dostępny jest mintaj w formie fileta mrożonego, jest to uwarunkowane odległością gdyż poławiany jest w morzu Beringa (Ocean Spokojny Północny) oraz w morzu Ochockim.


Mintaj zawiera spore ilości cennego białka, w 100 gramach znajdziemy około 19 gram. Przy niewielkiej zawartości tłuszczu ryba ta jest idealna dla osób przechodzących na dietę, w 100 gramach znajdziemy tylko 1 gram tłuszczu. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B a w szczególności B12 która odpowiada za wytwarzanie czerwonych krwinek, wpływa na równowagę psychiczną i dobry nastrój.

filet z mintaja, mintaj filet, mintaj, filet mrożony Witamina B12 odpowiada za wzrost i pracę mięśni oraz ułatwia przyswajanie żelaza, odgrywa ważną rolę w układzie kostnym. Dlatego też produkty spożywcze bogate w tą witaminę szczególnie polecane są dzieciom oraz osobą które podatne są na osteoporozę. Mintaj to bogate źródło fosforu, minerał ten głównie odpowiada za zdrowe zęby i kości więc jest to kolejny argument aby jeść mintaja. Selen który także znajdziemy w mintaju i to w niemałych ilościach, odpowiada głównie za odporność naszego organizmu. Ryba ta także zawiera magnez odpowiedzialny za budowę kości i pracę mięśni, wapń, żelazo, potas, sód, cynk i mangan.











Wartości odżywcze w 100 gramach surowego mintaja

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Tłuszcz Cholesterol Woda

385 kJ
(92 kcal)
19 g 0 g 0 g 1 g 71 mg 78 g























Witaminy w 100 gramach surowego mintaja

A E K E Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy B12 Kwas pantotenowy Cholina

37 IU 0,2 mg 0,1 mcg 0,2 mg 0,2 mg 3,2 mg 0,3 mg 3 mcg 3,2 mcg 0,4 mg 65 mg



























Minerały w 100 gramach świeżego mintaja

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Selen

60 mg 0,5 mg 67 mg 220 mg 355 mg 85 mg 0,5 mg 0,1 mg 35 mcg











Niepołomice 2011, Piotr Eliasz