Grejpfrut czerwony



grejpfrut, grejpfrut czerwony

Grejpfrut czerwony, zawiera dużo witaminy C, w 100 gramach znajdziemy ponad połowę dziennego zapotrzebowania tej witaminy.

Grejpfrut jest owocem dla osób przebywających na diecie, skutecznie syci i zwalcza uczucie głodu. Przyśpiesza przemianę materii i tłuszczów, obniża poziom złego cholesterolu.

Za jego gorzki smak odpowiada naringina, substancja ta jest odpowiedzialna właśnie za właściwy poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie i przeciwrakowo. Naringina blokuje także niektóre enzymy w metabolizmie wielu leków, dlatego też nie poleca się popijania leków sokiem z grejpfrutów gdyż leki nie będą działać.

Ta sama substancja jednak może mieć odwrotne działanie na niektórych lekach przeciwnowotworowych. Odkryto że rapamycyna która jest podawana w przypadku nowotworu pod wpływem soku z grejpfruta wchłania nawet czterokrotnie lepiej.

Grejpfrut przeciwdziała sklerozie i żylakom, pomaga w leczeniu wrzodów dwunastnicy, powoduje wzrost poziomu produkowanej insuliny i zmniejsza poziomu glukozy we krwi. Czerwone grejpfruty są zdrowsze od żółtych z powodu większej ilości przeciwutleniaczy.

Mimo tego że grejpfrut jest tak dobroczynny należy pamiętać że potrafi zabić, substancje zawarte w grejpfrucie potrafią nawet piętnastokrotnie zwiększyć poziom niektórych leków. Wiele leków ma informację na ulotkach o niebezpieczeństwie popijania sokiem z grejpfruta, dlatego też należy je uważnie czytać lub zasięgnąć informacji u lekarza bądź farmaceuty.











Wartości odżywcze w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Woda Cholesterol

176 kJ
(42 kcal)
0,7 g 10,5 g 1,5 g 7 g 87 g 0 g






















Ilość witamin w 100 gramach świeżego produktu

A C E Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Betaina

1150 IU 31 mg 0,1 mg 0,2 mg 0,1 mg 13 mcg 7,5 mg 0,1 mg












     











Ilość minerałów w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Cynk Selen

22 mg 0,1 mg 9 mg 18 mg 135 mg 0,1 mg 0,1 mcg









Niepołomice 2011, Piotr Eliasz