Granat



granat, owoc granatowca

Granat to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, jego właściwości potwierdzone są przez kilkaset badań.

Sok z granatu działa skutecznie przeciwko wolnym rodnikom, chorobom serca i układu krwionośnego oraz procesom zapalnym.

Największym skarbem granatu są polifenole, przeciwutleniacze których jest więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie.

Granat to idealny owoc dla mężczyzn, hamuje rozwój raka prostaty. Osoby z chorobą wieńcową także powinny pić sok z granata gdyż poprawia on przepływ krwi.

Granat to idealna broń na raka, zawarte w owocu przeciwutleniacze skutecznie spowalniają działania rakotwórcze. Owoc ten zawiera dużo witaminy K, C oraz kwasu foliowego, jest bogaty w miedź, mangan oraz potas.

         










Wartości odżywcze w 100 gramach świeżego granatu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda

348 kJ
(83 kcal)
1,7 g 18,6 g 4 g 13,8 g 1,2 g 78 g






















Witaminy w 100 gramach świeżego granatu

C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

10,2 mg 0,6 mg 16,4 mcg 0,1 mg 0,1 mg 0,3 mg 0,1 mg 38 mcg 0,4 mg 7,6 mg

























Ilość minerałów w 100 gramach świeżego granatu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

10 mg 0,3 mg 12 mg 36 mg 236 mg 3 mg 0,4 mg 0,2 mg 0,1 mg 0,5 mcg















Niepołomice 2011, Piotr Eliasz