Arbuz zwyczajny



arbuz, owoc, arbuz zwyczajny

Arbuz w 90 % składa się z wody, zawiera niewiele witamin i minerałów, jednak w upalne dni bardzo dobrze zaspokaja pragnienie.

Arbuz z powodu dużej ilości wody działa moczopędnie, co oczyszcza organizm z toksyn. Likopen znany z pomidorów występuje także w arbuzie, dzięki niemu miąższ arbuza ma czerwony kolor.

Likopen to silny przeciwutleniacz, chroni on przed nowotworami szczególnie rakiem jelita grubego, szyjki macicy, rakiem piersi czy prostaty. Najwięcej w arbuzie znajdziemy witaminy A, która zadba o nasz wzrok, skórę, paznokcie i włosy. Zawiera dość sporo witaminy C, która poprawi naszą odporność.

Cytrulina zawarta w arbuzie, a dokładnie w skórce arbuza działa na mężczyzn, jak środek na potencję. Niestety nie jest wiadomo ile musiał by zjeść arbuza dorosły mężczyzna aby odczuć wpływ cytruliny. Arbuza polecam osobą które są na diecie, nie tylko gasi pragnienie ale także powoduje uczucie sytości. Jest słodki więc zamiast czekoladki czy loda zjedz słuszny kawałek schłodzonego arbuza.

arbuz zwyczajny, arbuz, czerwony arbuz         










Wartości odżywcze w 100 gramach świeżego arbuza

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda

126 kJ
(30 kcal)
0,6 g 7,5 g 0,4 g 6,2 g 0,2 g 91 g




















Witaminy w 100 gramach świeżego arbuza

A C E Niacyna Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

569 IU 8 mg 0,1 mg 0,2 mg 3 mcg 0,2 mg 4 mg 0,3 mg






















Minerały w 100 gramach świeżego arbuza

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Selen Fluor

7 mg 0,2 mg 10 mg 11 mg 111 mg 1 mg 0,1 mg 0,4 mcg 1,4 mcg











arbuz zwyczajny, arbuz   
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz