Jaja kurze



jajka, jajka od kury, jaja kurze

Jajka są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, należy do produktów silnie zakwaszających.

Bogatsze w składniki odżywcze jest żółtko jajka, zawiera więcej białka i dobrze przyswajalne tłuszcze. Białko natomiast to wodny roztwór białka jako składnika, zawiera witaminy dobrze rozpuszczalne w wodzie, przede wszystkim z grupy B.

Zawarta w białku surowym awidyna jest substancją antyodżywczą, łączy się z biotyną (witaminą H) i upośledza jej działanie, dlatego nadmierne spożycie surowego białka jest niekorzystne dla organizmu.

Niedobór witaminy H (B7) choć należący do rzadkości może powodować, podwyższenie cholesterolu, utratę włosów, zapalenie spojówek, rozdwajanie paznokci, anemię, apatię, osłabienie oraz depresję.















Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Wapń Fosfor Żelazo Magnez B1 B2 PP

578 kJ
(138 kcal)
11g 10g 1g 42mg 182mg 2,2mg 11mg 0,08mg 0,16mg 0,1mg













Niepołomice 2011, Piotr Eliasz