Wątróbka z kurczaka


wątróbka z kórczaka, wątróbka z drobiu, wątróbka drobiowa, podroby drobiowe, wątroba kurczaka, wątroba

Wątróbka to tak zwane podroby lub wnętrzności, jest niedoceniana a jednak warto ją włączyć do naszej diety. Zawiera bardzo dużo witaminy A (retinolu) w 100 gramach znajdziemy ponad 200% dziennego zapotrzebowania. Jest bogata w witaminę z grupy B, szczególne B2 (ryboflawinę), B12 oraz B6. Jest bogactwem minerałów takich jak żelazo, w 100 gramach jest 50% dziennego zapotrzebowania, fosfor, miedź, cynk, selen i mangan. Jak widać wątróbka to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, a jednak nie zaleca się jej spożywania w nadmiernych ilościach. Pierwszym powodem jest cholesterol, w 100 gramach wątróbki znajdziemy 345 mg a więc ponad 100% dziennego zapotrzebowania. Drugim powodem jest retinol czyli witamina A w czystej postaci, jej nadmiar jest nie wskazany w przypadku kobiet w ciąży.

Nadmiar retinolu może doprowadzić do poronienia, wad rozwoju płodu, takich jak wady cewy nerwowej, serca, układu kostnego oraz mięśniowego, układu moczowego, pokarmowego czy nawet odpornościowego. Dlatego też kobiety w ciąży nie powinny spożywać podrobów a w szczególności wątróbki.

Z powodu dużej zawartości cholesterolu wątróbka nie jest wskazana u osób, które mają choroby układu krążenia podwyższony poziom cholesterolu, miażdżycę oraz nadciśnieniem tętnicze. Wskazana jest osobą które mają skłonność do niedokrwistości, cierpiące na anemię czy kobiety obficie miesiączkujące. Oczywiście nie powinniśmy przesadzać ze spożyciem, jedna do dwóch porcji miesięcznie jeszcze nikomu nie zaszkodziła.












Wartości odżywcze w 100 gramach surowej wątróbki

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

486 kJ
(116 kcal)
16,7g 0 g 0 g 0 g 4,5 g 77 g 345 mg
























Ilość witamin w 100 gramach surowej wątróbki

A C E Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina Betaina

11075 IU 17,8 mg 0,7 mg 0,3 mg 1,8 mg 9,6 mg 0,9 mg 587 mcg 6,1 mg 192 mg 17 mg


























Ilość minerałów w 100 gramach surowej wątróbki

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

8 mg 9 mg 19 mg 295 mg 225 mg 70 mg 2,6 mg 0,5 mg 0,3 mg 54,5 mg














                

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz