Ryż długoziarnisty biały


ryz biały długoziarnisty

Ryż jest znany na całym świecie, ziarno ryżu to jeden z najważniejszych produktów żywnościowych. Jest najbardziej uniwersalny i pasuje prawie do każdego dania a nawet deseru na słodko.

Zawiera najmniej białka z pośród wszystkich zbóż, nie zawiera glutenu. Najmniej wartościowy jest ryż najbardziej oczyszczony z otrąb i wypolerowany, zaś najbardziej odżywczy to ryż naturalny brązowy.

Biały ryż zawiera dość sporo niacyny oraz manganu i miedzi, jednak po ugotowaniu w wodzie traci większość witamin i minerałów. Aby temu zapobiec najlepiej ryż ugotować na parze, gdyż straty witamin i minerałów są dużo mniejsze.

Biały ryż jest lekkostrawny, idealny do diety bezglutenowej i daje sporą dawkę węglowodanów. Zaletą ryżu białego, może nie jest bogactwo witamin i minerałów, ale biały ryż ma dłuższą przydatność spożycia i szybciej się gotuje, porównując go do ryżu brązowego.

Wartości odżywcze ryżu przed ugotowaniem












Wartość odżywcza w 100 gramach nie ugotowanego ryżu białego

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

1528 kJ
(365 kcal)
7,1 g 80 g 1,4 g 0,1 g 0,7 g 11,8 g 0 mg






















Ilość witamin w 100 gramach ryżu

E K Tiamina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

0,1 mg 0,1 mcg 0,1 mg 1,5 mg 0,2 mg 8 mcg 1 mg 5,5 mg
























Ilość minerałów w 100 gramach ryżu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

28 mg 0,8 mg 25 mg 115 mg 115 mg 5 mg 1,1 mg 0,2 mg 1 mg 15 mcg












           

Wartości odżywcze ryżu białego
po ugotowaniu w wodzie bez soli












Wartość odżywcza w 100 gramach ugotowanego ryżu białego w wodzie

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

544 kJ
(130 kcal)
2,7 g 28,1 g 0,3 g 0,1 g 0,3 g 68,5 g 0 mg






















Ilość witamin w 100 gramach ugotowanego ryżu w wodzie

E K Tiamina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

0 mg 0 mg 0 mg 0,4 mg 0,1 mg 3 mcg 0,4 mg 2 mg























Ilość minerałów w 100 gramach ugotowanego ryżu w wodzie

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

10 mg 0,2 mg 12 mg 43 mg 35 mg 1 mg 0,5 mg 0,1 mg 0,5 mg 7,5 mcg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz