Oliwa z oliwek


oliwa z oliwek, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, casa de azeite oliwa z oliwek












Wartość odżywcza w 100 ml produktu



Tłuszcze


91,3g w tym:

Wartość energetyczna Białko Węglowodany kwasy tłuszczowe nasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone Cholesterol Błonnik Sód

3378 kJ (822kcal) 0g 0g w tym cukry 0g 13g 71,8g 6,5g 0g 0g 0g











Oliwa z oliwek jest najczęstszym dodatkiem do dań w krajach południowej europy, Włochy, Grecja, Hiszpania czy Portugalia to kraje w których prawie każde danie zawiera oliwę z oliwek.
Włosi polewają nią nawet pizzę co u nas w pizzeriach jest rzadko spotykane, króluje keczup lub sos czosnkowy i to na bazie majonezu a nie zdrowszego jogurtu naturalnego.
Najbardziej wartościowa jest oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgin tłoczona na zimno, nie zaleca się używania tej oliwy do smażenia, ze względu na niestabilność kwasów tłuszczowych najlepiej i najzdrowiej spożywać ją na zimno.

Do smażenia lepiej używać oliwy rafinowanej (oczyszczonej) lub oliwy zwykłej z kolejnych tłoczeń.
Oliwa extra virgin jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe które dobroczynnie działają na organizm ludzki.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone powodują obniżenie złego cholesterolu LDL, dzięki temu zmniejszamy ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.
Oliwa z oliwek bogata jest w witaminę A która odpowiada za nasz wzrok i ogólny wygląd skór, włosów i paznokci.
Witamina E zawarta w oliwie chroni nasze komórki przed utleniaczami, dostarcza wartości odżywczych do naszych komórek, wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni przed rozpadem krwinek czerwonych.

Witamina D która także występuje w oliwie odpowiada za prawidłowy wzrost naszych kości, zwalcza próchnicę gdyż aktywuje białka obronne.
Oliwa zawiera także witaminę K która reguluje wytwarzanie protrombiny, jest to białko które odpowiada za krzepnięcie krwi.
Witamina K zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby oraz nerek.
Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.
Oliwa z oliwek stosowana jest także w kosmetyce, zawarta w niej witamina E która jest antyutleniaczem odmładza i spowalnia starzenie skóry.
Oliwa z oliwek jest idealna od najmłodszych lat aż do późnej starości, wygładza zmarszczki, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu.
Oliwa z oliwek ma wszechstronne zastosowanie od kuchni przez medycynę a skończywszy na kosmetyce, należy jednak pamiętać aby nie przesadzać z oliwą gdyż 100ml to ponad 800 kcal.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz