Kasza jaglana

kasza jaglana, plony natury, nie poprawiamy natury

Kasza jaglana czyli proso, kolejna kasza która wnosi wiele dobrego. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, w jej składzie znajdziemy także takie minerały jak magnez, potas, fosfor, cynk miedź oraz mangan. Ale to nie wszystkie właściwości, powinny ją włączyć do codziennego menu osoby oraz dzieci które w zimie marzną.

Bardzo dobrą wiadomość mamy dla rodziców, kasza jaglana ma właściwości usuwające śluz z naszego organizmu. Jeżeli więc walczysz z kaszlem oraz katarem to kasza jaglana pomoże w walce z tą nieprzyjemnością, dodatkowo wzmocnisz i pobudzisz osłabiony organizm.

Jeżeli dość często masz zgagę to kasza jaglana jest właśnie dla ciebie, gdyż neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych. Kasza jaglana nie uczula gdyż nie zawiera glutenu, dlatego polecam ją osobą które są uczulone na gluten lub przebywającej na diecie bezglutenowej.

Jak widać poniżej w tabelach, kasza jaglana traci dość dużo minerałów i witamin podczas gotowania, dlatego ugotuj ją na parze na pewno większość witamin i minerałów pozostanie w kaszy.


Wartości odżywcze kaszy jaglanej po ugotowaniu












Wartość odżywcza w 100 gramach kaszy jaglanej po ugotowaniu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

498 kJ
(119 kcal)
3,5 g 23,7 g 1,3 g 0,1 g 1 g 71,5 g 0 g






















Ilość witamin w 100 gramach kaszy jaglanej po ugotowaniu

A K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

3 IU 0,3 mcg 0,1 mg 0,1 mg 1,3 mg 0,1 mg 19 mcg 0,2 mg 11 mg
























Ilość minerałów w 100 gramach kaszy jaglanej po ugotowaniu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

3 mg 0,6 mg 44 mg 100 mg 62 mg 2 mg 0,9 mg 0,2 mg 0,3 mg 0,9 mcg
















Wartości odżywcze kaszy jaglanej przed ugotowaniem












Wartość odżywcza w 100 gramach kaszy jaglanej przed ugotowaniem

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik pokarmowy Cukier Tłuszcz Woda Cholesterol

1583 kJ
(378 kcal)
11 g 73 g 8,5 g b.d. 4,2 g 8,7 g 0 g





















Ilość witamin w 100 gramach kaszy jaglanej przed ugotowaniem

E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy

0,1 mg 0,9 mcg 0,4 mg 0,3 mg 4,7 mg 0,4 mg 85 mcg 0,8 mg























Ilość minerałów w 100 gramach kaszy jaglanej po ugotowaniu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

3 mg 0,6 mg 44 mg 100 mg 62 mg 2 mg 0,9 mg 0,2 mg 0,3 mg 0,9 mg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz