Wołowina piwna w warzywach z kaszą jęczmienną


Składniki ( 3 - 4 porcje):

500g. mięso wołowe, gulasz
100g. kasza jęczmienna
1szt. bakłażan
1/2szt. cukinii
1/2szt. papryka czerwona słodka
1/2szt. papryka zielona słodka
500ml. piwo jasne pełne (do marynaty)
wołowina na gulasz kasza jęczmienna polskie plony bakłażan, oberżyna cukinia papryka słodka żółta, papryka słodka zielona, papryka słodka czerwona piwo jasne pełne, piwo w kuflu

Przyprawy:
Sól morska, rozmaryn świeży lub suszony, owoc jałowca
sól morska rozmaryn świeży owoce jałowca, suszone owoce jałowca

Przygotowanie:

gulasz wołowy sokołów 500 gram
Mięso należy przygotować dzień wcześniej aby poleżało w marynacie przeszło zapachem, smakiem przypraw i piwa oraz zmiękło. Mięso wołowe płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy, ważne jest aby pokroić mięso na małe kawałeczki gdyż szybciej się ugotuje i będzie miękkie.
świeży rozmaryn, owoce jałowca, plastikowy pojemnik do żywności
Do pojemniczka w którym będziemy marynować mięso wsypujemy na dno suszony rozmaryn lub pociętą gałązkę świeżego rozmarynu oraz kilka ziaren jałowca wcześniej lekko rozgniecionego aby puścił swój aromat.

wołowina, gulasz wolowy, mięso na gulasz wołowy, drewniana deska do krojenia, ostry kuchenny nóż
Mięso mimo tego że jest pokrojone należy je pokroić na mniejsze kawałeczki. Dzięki temu szybciej się ugotuje i będzie miękkie.





mięso wołowe na gulasz, gulasz wołowy, mięso przygotowane do marynowania, rozmaryn świeży, owoce jałowca, plastikowy pojemnik do przechowywania żywności
Drobno pokrojone mięso przekładamy do pojemnika w którym wcześniej przygotowaliśmy rozmaryn i owoce jałowca. Solimy używając soli morskiej, płaska łyżeczka wystarczy.


mieso wolowe, marynata z piwa rozmarynu i owoców jałowca
Mięso zalewamy piwem i lekko mieszamy aby sól się rozpuściła. Tak zalane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.


mięso wołowe po marynowaniu w piwie jałowcu i rozmarynie, aluminiowa foremka do pieczenia i gotowania na parze
Po 24 godzinach odcedzamy mięso i przekładamy do aluminiowej foremki. Przekładając mięso uważajmy aby nie dostał się żaden owoc jałowca, podczas gotowania popsuje smak i danie będzie gorzkie. Foremkę z mięsem przekładamy do parowaru i gotujemy na parze 60 minut, w między czasie przygotujemy warzywa.







bakłażan, oberżyna, drewniana deska do krojenia
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na dwie połowy. Solimy i odstawiamy na 30 minut aby puścił soki. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki z bakłażana.

papryka słodka czerwona, papryka słodka zielona, aluminiowa foremka do gotowania na parze
Gdy mięso się ugotuje, wyciągamy je z parowaru i odcedzamy powstałe soki z gotującej się wołowiny. UWAGA !!! foremka jest gorąca dlatego róbmy to w rękawiczkach aby się nie poparzyć. Kroimy w kosteczkę pół papryki czerwonej i pół zielonej, dodajemy do ugotowanego mięsa.


bakłażan, oberżyna, ręcznik papierowy
Bakłażana kładziemy na ręczniku papierowym i lekko dociskamy. Dzięki temu pozbędziemy się soków które powodują gorzki smak.


bakłażan, oberżyna, cukinia, aluminiowa foremka do gotowania na parze
Bakłażana kroimy w półksiężyce o grubości około 1,5 centymetra, dodajemy do papryki. Cukinię tak że kroimy w półksiężyce i uzupełniamy braki. Wszytko możemy lekko posolić, wkładamy do parowaru na pierwszy poziom parowaru.

kasza jęczmienna wiejska, pojemniczek do gotowania na parze
Do pojemniczka wsypujemy 100 gram kaszy jęczmiennej, lekko solimy. Gotujemy wodę i zalewamy kaszę wrzątkiem tak aby woda przykryła kaszę, około 200 do 250 ml. Kaszę wkładamy na drugi poziom parowaru, wszystko gotujemy na parze około 35 minut. Po ugotowaniu przekładamy słuszną porcję kaszy oraz wołowiny z warzywami, smacznego.

wołowina w warzywach gotowana na parze, kasza jęzmienna gotowana na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz