Shish Kebab


Sk豉dniki (3 - 4 porcje):
500g. mi瘰o wo這we mielone (dane tatarkie 2x250g.)
1 szt. cebula czerwona
2 szt. papryka s這dka (z馧ta i czerwona)
1 g堯wka sa豉ty lodowej (wykorzystamy tylko po堯w)
1 szt. og鏎ek szklarniowy
8 - 15 szt. pomidory koktailowe
2 - 3 z帳ki czosnku
400g. jogurtu typu greckiego
soko堯w danie tatarskie kraina mi瘰a cebula czerwona papryka s這dka 鄴速a, papryka s這dka czerwona, papryka s這dka zielona, papryka odmiana bell sa豉ta lodowa og鏎ek w篹owy, og鏎ek szklarniowy pomidory koktajlowe czosnek, z帳ki czosnku jogurt naturalny typu greckiego toloniz kupiony w biedronce



Przyprawy:
S鏊, pieprz, przyprawa do gyrosa lub kebaba
solniczka, s鏊 pieprz przyprawa do gyrosa


Przygotowanie:

czerwona cebula, cebula pokrojona w kosteczk
Cebul obieramy z wierzchniej suchej sk鏎y, przekrawamy na p馧 i kroimy drobno w kosteczk. Ca陰 cebul przek豉damy do miski w kt鏎ej b璠ziemy wyrabia farsz.



s這dka 鄴速a papryka pokrojona w kosteczk, drewniana deska kuchenna
Papryk dok豉dnie p逝czemy pod zimn bie膨c wod. Do farszu wykorzystamy tylko 獞iartk, kt鏎 drobno kroimy w kosteczk i dodajemy do cebuli, pozosta陰 cz窷 chowamy do lod闚ki.



mi瘰o wo這we danie tatarskie, cebula czerwona pokrojona w kostk, papryka s這dka 鄴速a pokrojona w kostk, plastikowa miska do wyrabiania mi瘰a
Do wcze郾iej pokrojonej papryki i cebuli dodajemy 500 gram mi瘰a wo這wego, danie tatarskie. Je瞠li kto nie lubi wo這winy mo積a zrobi p馧 na p馧 z mi瘰em drobiowym lub z samego mi瘰a drobiowego. Doprawiamy dwiema czubatymi 造瞠czkami przyprawy do gyrosa i dok豉dnie wyrabiamy.



mi瘰o na shish kebab
Po wyrobieniu nale篡 tak przygotowane mi瘰o z g鏎y zafoliowa i odstawi na minimum godzin do lod闚ki. Warto przygotowa je du穎 wcze郾iej aby nabra這 smaku i zapachu dodanych przypraw.



czosnek, tarka do parmezanu, jogurt naturalny, porcelanowa miseczka
Teraz przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki przek豉damy 400 gram jogurtu naturalnego typu greckiego. Obieramy czosnek i 軼ieramy do jogurtu na tarce do parmezanu.



czosnek starty na tarce do parmezanu, jog鏎t naturalny typu greckiego, s鏊, 鈍ie穎 mielony pieprz, 鄴速a porcelanowa miseczka
Jogurt z czosnkiem doprawiamy sol oraz 鈍ie穎 mielonym pieprzem. Dok豉dnie mieszamy i odstawiamy do lod闚ki.



shish kebab
Gdy mi瘰o pole篡 minimum godzin mo瞠my formowa shish kebaby. Aby mi瘰o nie klei這 si do rak najlepiej zwil篡 d這nie wod.
Najpierw robimy pulpeta, nast瘼nie nabijamy go na patyk do szasz造k闚 i formujemy pod逝積ego kebaba. Tak przygotowanego kebaba mo瞠my zsun望 z patyka do szasz造k闚 wprost do misy parowaru. Kebaby gotujemy na parze oko這 20 minut, w tym czasie przygotujemy warzywa.




sa豉ta lodowa, ostry n騜, drewniana deska do krojenia
Z sa豉ty lodowej usuwamy wierzchnie li軼ie, przekrawamy na p馧. Po這w siekamy i przesypujemy do du瞠j misy, drug po這w chowamy do lod闚ki.



papryka czerwona odmiana s這dka bell, ostry n騜 kuchenny, drewniana deska do krojenia
Papryk p逝czemy pod zimn bie膨c wod, kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do sa豉ty lodowej. Mo積a oczywi軼ie wykorzysta pozosta這嗆 鄴速ej papryki kt鏎 dodawali鄉y do kebaba.






pomidory cherry, pomidorki koktajlowe
Pomidorki p逝czemy i kroimy w 獞iartki.




og鏎ek
Og鏎ka mo瞠my obra lub pozostawi ze sk鏎k, jednak musimy go dok豉dnie umy. Kroimy go w kosteczk i dodajemy go do pozosta造ch warzyw.


warzywa, papryka czerwona s這dka, sa豉ta lodowa, og鏎ek, pomidorki koktajlowe, talerz kwadratowy z ikei
Wszystkie warzywa dok豉dnie mieszamy i porcj przek豉damy na talerz.
Gdy shish kebab ugotuje si na, przek豉damy dwa kawa趾i a wszystko polewamy g瘰tym sosem czosnkowym na bazie jogurtu, smacznego. Polecam tak瞠 przygotowanie tego dania w sezonie grillowym na grillu, mi瘰o warto poda zawini皻e w tortill, mniam.


shish kebab na parze

Niepo這mice 2011, Piotr Eliasz