Ratatouille mięsne na ostro


Składniki (3 - 4 porcje):
250g. Mięso wołowe mielone, tatar wołowy (paczkowane)
1 szt. Bakłażan
1 szt. Cukinia
1 szt. Papryka słodka czerwona
2 - 3 szt. Ziemniaki młode
2 - 3 szt Marchewka
300ml. Sok pomidorowy Tomatera
mięso wołowe pakowane Sokołów bakłażan cukinia papryka słodka ziemniaki marchew, marchewka sok pomidorowy tomatera


Przyprawy:
Sól, pieprz, papryka ostra chili, oregano, oliwa z oliwek smakowa
sól pieprz papryka ostra chili oregano oliwa z oliwek smakowa

Przygotowanie:


miseczka z oliwą z oliwek oregano i chili

Jeżeli nie mamy smakowej oliwy o której piszę w moim poradniku, proponuję na początku wlać około 50 mililitrów oliwy z oliwek do miseczki, dodać łyżeczkę oregano oraz chili według uznania owinąć folią z góry i odstawić na godzinkę do lodówki.


bakłażan, cukinia, ziemniaki młode, marchewka, papryka czerwona słodka, warzywa
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki.
Ziemniaki i marchewkę najlepiej pomoczyć troszkę w zimnej wodzie.
Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego i dokładnie płuczemy, z cukinii odkrawamy tylko końcówki.


bakłażan

Od bakłażana odkrawamy koniec z liśćmi i przekrawamy go wzdłuż na pół, solimy i odstawiamy na 30 minut aby pościł soki w ten sposób pozbędziemy się goryczy.
mięso wołowe tatar wołowy, sok pomidorowy tomatera, papryczka chili, sól, oregano suszone, piska tuperware
Mięso przekładamy do miski w której będziemy je mogli wyrobić na gładką masę.
Wlewamy 300 mililitrów soku pomidorowego tomatera, jedną łyżeczkę oregano, sól do smaku oraz doprawiamy papryczką chili według uznania.
mięso wołowe wyrobione na gładka masę z sokiem pomidorowym papryczką chili oraz oregano i solą
Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę aby mięso połączyło się dokładnie z sokiem i przyprawami.
Po spróbowaniu w razie konieczności doprawiamy papryczką chili lub solimy.
Tak wyrobioną masę odstawiamy do lodówki.
ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i ułożone jako pierwsza warstwa
Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki i układamy w misie jako pierwszą warstwę.
Nie dajemy zbyt dużo ziemniaków gdyż najdłużej się gotują, wystarczy jedna cienka warstwa.

marchewka pokrojona w talarki na warstwie ziemniaków
Od marchewki odkrawamy końce, kroimy w cienkie plasterki i układamy na warstwie ziemniaków.

bakłażan na ręczniku papierowym
Bakłażana przekładamy na papierowy ręcznik lekko przyciskamy aby odcisnąć go z soków.
Kroimy grube plastry układamy na warstwie marchewki, solimy oraz pieprzymy według uznania.
bakłażan pokrojony w grube plastry
mięso wołowe wyrobione z sokiem pomidorowym i przyprawami na warstwie bakłażana
Na bakłażana kładziemy warstwę mięsa które przygotowaliśmy na samym początku.
Paprykę kroimy na krótkie paseczki i układamy na warstwie mięsa.
papryka czerwona na warstwie mięsa

cukinia na warstwie papryki słodkiej polana oliwą z oliwek
Cukinię kroimy w grube jedno centymetrowe talarki i układamy na papryce.
Wszystko polewamy oliwą z oliwek wcześniej przygotowaną lub smakową oregano i chili.
Mięsne Ratatouille gotujemy na parze 45 minut, w zależności od mocy parowaru (650 -750 wat).
Po ugotowaniu warto sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, jeżeli tak to na pewno pozostałe warzywa się ugotowały, smacznego.

mięsne ratatouille na ostro

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz