Pulpety z ry瞠m w sosie meksyka雟kim


Sk豉dniki (2 - 3 porcje):

250g. Mi瘰o wo這we mielone (paczkowane)
150g. Ry (bia造 lub ciemny)
1 szt. Papryka czerwona (mo瞠 by te zielona lub 鄴速a, do sosu potrzebne 1/2 papryki)
1 szt. Jajko 鈍ie瞠
1 op. Otr瑿y owsiane (nie zu篡jemy ca貫go potrzebne oko這 2 - 4 造瞠k)
500 g. Sok pomidorowy Tomatera
400 g. Fasolka konserwowa czerwona (1 puszka)
340 g. Kukurydza s這dka (1 puszka)
2 造磬i oliwy z oliwek

mi瘰o wo這we mielone, tatar wo堯wy ry papryka s這dka czerwona, zielona, 鄴速a jajko otr瑿y owsiane sok pomidorowy tomatera fasola czerwona konserwowa kukurydza s這dka konserwowa oliwa z oliwek

Przyprawy:
Pieprz i s鏊, papryka s這dka, pieprz cayen chili, cukier

pieprz i s鏊 papryka s這dka pieprz cayen chili cukier bia造
Przygotowanie:

Sos meksyka雟ki:

papryka z nasionami w rondelku z oliw W pierwszej kolejno軼i przygotujemy sos, papryk myjemy wycinamy gniazdo a nasiona oddzielamy od gniazda aby doda je do sosu.
Papryk przekrawamy wzd逝 i siekamy po這w do sosu (druga po這wa do innej potrawy), nie musi to by drobno posiekane.
Do rondelka wlewamy oko這 dw鏂h 造瞠k oliwy z oliwek wsypujemy p馧 posiekanej papryki wraz z nasionami sma篡my oko這 5 minut.
Nast瘼nie wlewamy sok pomidorowy (Tomatera 500g.) dodajemy p豉sk 造瞠czk pieprzu cayen chili, dwie 造瞠czki cukru oraz s鏊 do smaku, wszystko mieszamy i zostawiamy na ma造m ogniu.
W tym czasie odcedzamy fasol, nie nale篡 jej przep逝kiwa wod nie musi by dok豉dnie odcedzona, wrzucamy ca陰 puszk do rondelka, to samo robimy z kukurydz.
sos meksyka雟ki Wszystko dok豉dnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 - 10 minut, w razie konieczno軼i doprawiamy.

Pulpety:

mi瘰o wo這we, jajko, otr瑿y przenne, przyprawy, pieprz cayen, s鏊 Do miseczki wbijamy jedno jajko, dodajemy 250g. mi瘰a mielonego wo這wego, 2 - 4 造瞠czek otr瑿闚, pieprz, s鏊 oraz pieprz cayen do smaku i jedn 造瞠czk papryki s這dkiej.
Wszystko wyrabiamy w razie konieczno軼i dodajemy otr瑿闚, lepiej na pocz徠ku da mniej aby nie przesadzi.



pulpety przed gotowaniem
Po wyrobieniu lepimy pulpeciki i od razu uk豉damy na pierwszym poziomie parowaru, tak przygotowane pulpeciki mo積a jeszcze wstawi na godzink do lod闚ki.
W miseczce do gotowania na parze umieszczamy 150 gram ry簑, zalewamy 200 ml. ciep貫j wody z czajnika, solimy do smaku.
Pulpety k豉dziemy na pierwszym poziomie a na drugim poziomie ry, wszystko gotujemy oko這 40 minut, ry wyk豉damy na talerz polewamy sosem meksyka雟kim a na to k豉dziemy pulpety, smacznego.



pulpety z ry瞠m w sosie meksyka雟kim

Niepo這mice 2011, Piotr Eliasz