Pulpety nadziewane suszonymi pomidorami na rukoli i sałacie lodowej z pomidorami w aromatycznym sosie


Składniki (3 - 4 porcje):

250g. Mięso wołowe mielone (paczkowane)
280g. Pomidory suszone (po odsączeniu z oleju 154g.)
30 - 50g. Rukola
1/2 główki sałaty lodowej
2 - 3szt. Pomidory
100ml. Sok pomidorowy Tomatera
2 ząbki czosnku



mięso wołowe mielone, tatar wołówy pomidory suszone w oleju słonecznikowym Ponti rukola sałata lodowa pomidory sok pomidorowy tomatera ząbek czosnku

Przyprawy:
Pieprz i sól, oregano, pieprz cayen lub papryczka chili, musztarda (sarepska, kozaka, rosyjska, stołowa, z miodem wybieramy nasz ulubiony rodzaj musztardy), Ocet balsamiczny
pieprz i sól oregano pieprz cayen chili musztarda rosyjska ocet balsamiczny
Przygotowanie:
olej słonecznikowy, czosek, ocet balsamiczny, musztarda, sól i pieprz, miseczka niebieska porcelanowa W pierwszej kolejności przygotujemy sos do polania sałaty i pomidorów.
Do miseczki przelewamy cały olej z suszonych pomidorów, pomidory wyciągamy ze słoiczka gdyż będzie nam potrzebny (można użyć innego).
Do oleju ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku.
Dodajemy 2 do 4 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżeczki musztardy oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Wszystko przelewamy do słoiczka po pomidorach zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy jak szejkiem, odstawiamy do lodówki.
Po około pół godziny sos zgęstnieje i można go spróbować i ewentualnie dodać octu, musztardy czy przypraw.

mięso wołowe mielone, tatar wołowy sokołów
Mięso wołowe przekładamy do pojemnika w którym będziemy je wyrabiać.

pomidory suszone w oleju na desce do krojenia
Pomidory suszone kroimy i dodajemy do mięsa.
mięso wołowe mielone, sok poindorowy, oregano, pomidory suszone w oleju słonecznikowym, plastikowa miska
Do pokrojonych pomidorów i mięsa wołowego wlewamy 100 mililitrów soku pomidorowego, doprawiamy solą i papryczką chili oraz jedną łyżeczką oregano.

pulpety wołowe nadziewane pomidorami suszonymi
Mięso dokładnie wyrabiamy i od razu kleimy kuleczki które przekładamy do parowaru.
Pulpety gotujemy na parze 30 minut, w tym czasie przygotujemy sałatę

sałata lodowa Pół główki sałaty lodowej kroimy i wrzucamy do misy.


sałata lodowa, rukola
Rukolę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do sałaty lodowej, wszysto dokładnie mieszamy.

talerz, sałata lodowa, rukola, pomidor
Pomidory myjemy pod bieżącą wodą i kroimy według uznania na małe kawałki.
Na talerz przekładamy porcję sałaty wymieszaną z rukolą oraz pokrojonego pomidora.
Gdy mięso się ugotuje na parze dokładamy mięso i polewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem, smacznego.
pulpety wołowe nadziewane pomidorami suszonymi na sałacie lodowej z rukolą i pomidorami w aromatycznym sosie

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz