Pulpety nadziewane papryką w sosie pomidorowym z kaszą jenczmienną


Składniki (2 - 3 porcje):

250g. Mięso wołowe mielone (paczkowane)
200g. Kasza jęczmienna
1 szt. Papryka czerwona (może być też zielona lub żółta)
1 szt. Jajko świeże
1 op. Otręby owsiane
500 g. Sok pomidorowy Tomatera
1 szt. Ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

mięso wołowe mielone, tatar wołówy kasza jęczmienna papryka słodka czerwona, zielona, żółta jajko otręby owsiane sok pomidorowy tomatera ząbek czosnku oliwa z oliwek

Przyprawy:
Pieprz i sól, bulion cielęcy lub wołowy, papryka słodka, papryka ostra, oregano suszone, bazylia suszona, cukier

pieprz i sól bulion cielecy papryka słodka papryka ostra oregano suszone bazylia suszona cukier biały
Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

W pierwszej kolejności przygotujemy sos do pulpetów aby przeszedł suszonymi ziołami i nabrał smaku i zapachu.
czosnek posiekany w plastry Do rondelka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i podgrzewamy, w tym czasie obieramy czosnek i siekamy w plasterki.
Czosnek wrzucamy na oliwę i podsmażamy przez około 2 minuty, do czasu aż poczujemy przepiękny zapach czosnku.
Następnie wlewamy całe opakowanie (500g.) soku pomidorowego Tomatera.
sos pomidorowy Do sosu dodajemy jedną łyżeczkę cukru, po płaskiej łyżeczce oregano i bazylii, soli oraz ostrej papryki do smaku, papryki można nie dodawać jeśli nie możemy jeść ostrych potraw.
Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając a w razie konieczności doprawiamy solą.


Pulpety:

Do miski w której będziemy wyrabiać mięso na pulpety wbijamy jedno jajko, paprykę myjemy i pozbawiamy gniazda nasiennego.
Przekrawamy paprykę wzdłuż na pół, jedną część siekamy drobno w kosteczkę i wrzucamy do miski z jakiem, drugą część zostawiamy do innej potrawy a jeżeli robimy z większej ilości mięsa także siekamy (na 250g. pół papryki).
Doprawiamy wszystko dwiema łyżeczkami czerwonej słodkiej papryki, wrzucamy 250g. mięsa mielonego wołowego i solimy.
pulpety nadziewane papryką Wszystko wyrabiamy aby się połączyło, podczas wyrabiania dodajemy po trochu otrębów owsianych aby powstała masa dobra do ulepienia pulpetów.
Gdy mięso jest wyrobione lepimy pulpeciki, układamy od razu na dolnej misce parowaru, miskę wkładamy do lodówki na godzinkę.
W 300 ml. gorącej wody rozpuszczamy połowę kostki bulionowej, w miseczce do gotowania na parze umieszczamy 200g. kaszy i zalewamy bulionem.
Pierwszą miskę z pulpetami kładziemy na parowar, na drugim poziomie kładziemy miseczkę z kaszą wszystko parujemy 35 do 40 minut.
Po ugotowaniu przekładamy kaszę i pulpety na talerz, polewamy sosem pomidorowym, smacznego.



pulpety wołowe nadziewane papryką w sosie pomidorowym

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz