Pulpeciki po grecku w sosie pomidorowym z papryką


Składniki (2 - 3 porcje):

250g. Mięso wołowe mielone (paczkowane tatar wołowy sokołów)
270g. Ser feta lub sałatkowy typu feta
50g. Oliwki czarne z zalewy
1 - 2 pęczki natki z pietruszki (jeden duży lub dwa mniejsze)
1 szt Papryka słodka czerwona (dla kontrastu i ożywienia można użyć po pół papryki żółtej i czerwonej bądź zielonej)
500 g. Sok pomidorowy Tomatera
(Aby przygotować więcej porcji wystarczy zwiększyć ilość mięsa wołowego do 500g.>
tatar wołow sokołów, mięso mielone wołowe sert feta, ser typu feta, ser sałatkowo kanapkowy oliwki czarne nać pietruszki papryka słodka sok pomidorowy tomatera

Przyprawy:
Pieprz, sól, papryka chili, bazylia suszona, cukier

sól i pieprz papryka chili bazylia suszona cukier biały
Przygotowanie:
mięso wołowe, tatar wołowy sokołów, plastikowa miska Mięso wrzucamy do miski w której będziemy go wyrabiać.
Tak jak napisałem wcześniej aby wyszło więcej porcji wystarczy dać dwa razy tyle mięsa co jest w przepisie.

czrne oliwki, drewniana deska do krojenia Oliwki kroimy i dodajemy do mięsa.
Nie przesadzajmy z ilością oliwek, nie mają być jako dominujący dodatek.

pietruszka, natka pietruszki, drewniana deska do krojenia Pietruszkę płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
Odkrawamy grube końce, i wkładamy do aromatyzera lub na dolną tackę parowaru.
Resztę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa.

ser feta, oliwki czrne, mięso wołowe mielone, pietruszka, natka z pietruszki, pieprz, plastikowa miska Na koniec dodajemy kostkę sera feta (270g), doprawiamy pieprzem ale nie solimy gdyż oliwki są z solonej zalewy a ser feta jest dość słony.




pulpeciki greckiez z miesa wołowego Po wyrobieniu mięsa na jednolita masę formujemy kuleczki i przekładamy do parowaru na pierwszy poziom.


papryka słodka czerwona, papryka słodka żółta, pojemniczek do gotowania na parze Paprykę przekrawamy na pół wykrawamy gniazdo nasienne, płuczemy pod zimną bieżąca wodą.
Ja do sosu użyłem pół papryki czerwonej i pół żółtej, całkiem śmiało można do kontrastu dodać także zielonej.
Paprykę tniemy w paseczki i przekładamy do pojemniczka w którym będziemy gotowali sos.

sok pomidorowy, cukier, bazylia, paprylka słodka czerwona i żółta, pojemniczek do gotowania na parze Wlewamy 250 do 300 ml. soku z pomidorów, wsypujemy dwie łyżeczki cukru.
Wszystko doprawiamy papryką chili, bazylią i solimy.
Pojemniczek z sosem kładziemy na drugi poziom parowaru, wszystko gotujemy 25 do 30 minut.
Po około 10 minutach gotowania należy przemieszać sos aby wszystkie przyprawy i cukier równomiernie się połączył.
Jeżeli robimy pulpety z większej ilości mięsa należy zużyć cały sok pomidorowy 500 ml.

pulpety po grecku w sosie pomidorowym z papryką

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz