Nadziewana papryka mięsem i kaszą jęczmienną w sosie pomidorowym



Składniki (2 porcje):
250g. Mięso wołowe mielone (paczkowane - Sokołów tatar wołowy)
1 szt. Papryka czerwona, żółta lub zielona
100g. Kasza jęczmienna
2 ząbki. Czosnek
500g. Sok pomidorowy
mięso wołowe pakowane Sokołów papryka słodka kasza jęczmienna czosnek sok pomidorowy


Przyprawy:
Sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, pieprz cayen chili, cukier, bulion cielęcy
sól pieprz bazylia oreagano majeranek pieprz cayen chili cukier biały bulion cielęcy

Przygotowanie:
ugotowana kasza jęczmienna W pierwszej kolejności należy ugotować kaszę aby ostygła gdyż nie można mieszać gorącej kaszy z surowym mięsem.
Do pojemniczka wsypujemy 100 gram kaszy, w 200 mililitrach gorącej wody rozpuszczamy jedną kostkę bulionu cielęcego i zalewamy tym kaszę, gotujemy w parowarze przez 20 minut.
Po ugotowaniu przesypujemy do pojemniczka w którym będziemy wyrabiać mięso i zostawiamy do wystudzenia.
papryka czerwona przekrojona
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne a paprykę myjemy pod bieżącą wodą.


mięso wołowe, kasza jęczmienna, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz Do ostudzonej kaszy dodajemy 250 gram mięsa wołowego mielonego, jedna łyżeczkę majeranku, dwie łyżeczki papryki słodkiej, jeden ząbek czosnku ścieramy na tarce, sól i pieprz do smaku, na koniec dolewamy 50 ml wody.

Mięso wyrabiamy na jednolita masę i nadziewamy tym wcześniej przygotowane papryki, układamy na pierwszym poziomie parowaru.
papryki nadziewane, papryki faszerowane, mięso z kaszą
sok pomidorowy, cukier, oregano, bazylia, pieprz cayen chili, sól


Do miseczki wlewamy 500 gram soku pomidorowego, dodajemy 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano, 2 łyżeczki cukru, soli, pieprzu cayen chili do smaku i mieszamy wszystko.
Paprykę i sos gotujemy 40 minut, smacznego.



papryka nadziewana mięsem z kaszą w sosie pomidorowym

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz