Leczo


Składniki (3 - 4 porcje):
250g. Mięso wołowe mielone, tatar wołowy (paczkowane)
1 szt. Bakłażan
1 szt. Cukinia
1 szt. Cebula (średnia)
1/2 szt. Papryka słodka czerwona
1/2 szt. Papryka słodka żółta
1/2 szt. papryka słodka zielona
1 ząbek czosnku
150 - 200ml. Sok pomidorowy Tomatera
mięso wołowe pakowane Sokołów bakłażan cukinia cebula papryka słodka czosnek sok pomidorowy tomatera


Przyprawy:
Sól, pieprz, papryka ostra chili, majeranek, papryka słodka, oliwa z oliwek smakowa - czosnkowa i chili
sól pieprz papryka ostra chili majeranek papryka słodka oliwa z oliwek smakowa

Dzisiaj wspaniałe danie z kuchni węgierskiej, które podobnie jak polski bigos smakuje dopiero na drugi dzień po odgrzaniu.
Moja wersja jest bardziej dietetyczna ale równie smaczna, nie smażymy cebuli kiełbasy czy boczku tylko zastępujemy go smaczną i zdrową wołowiną.
Leczo ma różne warianty i tyle jest przepisów ile osób je przyrządza, dodatkowo proponuję zrobić warstwę cebuli czego w moim wariancie nie ma ale jeśli ktoś ma ochotę i przepada za tym warzywem to czemu nie.


Przygotowanie:


miseczka z oliwą z oliwek oregano i chili

Jeżeli nie mamy smakowej oliwy o której piszę w moim poradniku, proponuję na początku wlać około 50 mililitrów oliwy z oliwek do miseczki, zetrzeć żabek czosnku oraz dosypać chili według uznania owinąć folią z góry i odstawić na godzinkę do lodówki.




papryka slodka czerwona żółta i zielona, bakłażan, cebula, cukinia Przed przygotowaniem należy wszystkie warzywa dokładnie umyć, z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i przekrawamy na pół gdyż do przepisu zużyjemy tylko po połowie z każdego koloru.
Z cukinii pozbywamy się końcówek a czosnek i cebulę obieramy.
bakłażan Bakłażana kroimy wzdłuż na cztery części, solimy i odstawiamy na około 30 minut aby puścił soki, w tym czasie przygotujemy mięso.
mięso wołowe mielone danie tatarskie, cebula świeża, czosnek, sok z pomidorów tomatera, majeranek, papryka słodka, chili, plastikow miseczka Mięso wołowe wrzucamy do miseczki w której będziemy mogli je wyrobić.
Czosnek siekamy na drobno lub ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa.
Cebulę siekamy w kosteczkę i także dodajemy do mięsa.
Wlewamy 150 - 200 mililitrów soku pomidorowego tomatera.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryczką chili, wsypujemy jedną łyżeczkę majeranku i dwie łyżeczki papryki słodkiej, wszystko wyrabiamy na gładka masę.

bakłażan osuszany na ręczniku papierowym Gdy mięso mamy już gotowe zajmiemy się teraz bakłażanem.
Kładziemy go na ręcznik papierowy i osuszamy z soków które puścił.
Kroimy go na plastry o grubości około jednego centymetra i wsypujemy do misy parowaru.
Doprawiamy do smaku papryczka chili oraz lekko solimy wszystko według uznania.

pokrojony bakłażan

cukinia pokrojona w talarki na bakłażanie Cukinię kroimy w talarki o grubości około jednego centymetra, układamy na bakłażanie i doprawiamy solą oraz papryczką chili według uznania.
mięso wołowe mielone wyrobione z przprawami i cebulą na cukini

Na cukinię nakładamy wcześniej przygotowane mięso.

papryka czerwona zielona i żółta na mięsie wołowym mielonym wyrobionym z przyprawami i cebulą
Paprykę słodką kroimy w krótkie paski i wysypujemy na warstwę mięsa, dodatkowo wszystko polewamy według uznania oliwą czosnkową i chili.
Leczo gotujemy na parze 35 do 40 minut w zależności jakiej mocy mamy parowar.
Potrawa bardzo dobrze smakuje zarówno na zimno jaki i na ciepło a najlepsza jest odgrzewana, smacznego.


dietetyczne leczo na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz