Meksykańskie k±ski z nachos w sosie meksykańskim



Składniki (3 - 4 porcje):
250g. Mięso wołowe mielone (paczkowane, Tatar wołowy Sokołów)
1szt. Papryka czerwona
400g. Fasolka konserwowa czerwona (1 puszka)
340g. Kukurydza słodka (1 puszka)
500g. Sok pomidorowy Tomatera
170g. Panczo tortilla chipsy chili, naczosy (1 opakowanie)
1/2 główki sałaty lodowej
mięso wołowe mielone, tatar wołówy papryka słodka czerwona, zielona, żółta fasola czerwona konserwowa kukurydza słodka konserwowa sok pomidorowy tomatera panczo, panczo tortilla chipsy chili sałata lodowa

Przyprawy:
Przyprawa Meksykańska (Kamis), cukier
przyprawa kuchni meksykańskiej, kamis przyprawa meksykańska cukier biały


Przygotowanie:
mięso wołowe, kukurydza konserwowa, groch czerwony konserwowy, papryka słodka, przyprawa kuchni meksykańskiej Do miski w której będziemy wyrabiać mięso na k±ski wrzucamy 250 gram mięsa mielonego wołowego.
Około 250 - 300 gram fasoli czerwonej (ponad pół puszki), nie odcedzamy wlewamy razem z sosem z pod grochu.
Kukurydzę odcedzamy i wsypujemy 3 - 4 łyżki, oczywi¶cie można wsypać więcej według uznania.
Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne dzielimy na pół, jedn± połowę bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
Na koniec przyprawiamy jedn± łyżeczk± przyprawy kuchni meksykańskiej i dokładnie wyrabiamy.

wyrobione mięso wołowe

Po wyrobieniu łyżk± do zupy napieramy małe porcje i przekładamy do parowaru ostrożnie zsuwaj±c z łyżki widelcem tak aby k±ski się nie poł±czyły
k±ski meksykańskie
meksykańskie k±ski

czerwony groch, kukurydza konserwowa, papryka słodka, cukier, przyprawa meksykańska
Na sam± górę parowaru kładziemy miseczkę w której będzie gotował się sos.
Drug± połowę papryki drobno siekamy i wsypujemy do miseczki, dodajemy resztę grochu, 2 - 3 łyżki kukurydzy, dwie łyżeczki cukru i łyżeczkę przyprawy meksykańskiej.

sos meksykański w parowarze
Wszystko zalewamy sokiem z pomidorów (300 - 500 ml.) w zależno¶ci jaki mamy duży pojemnik do gotowania w parowarze, dokładnie mieszamy.
Nastawiamy parowar na 40 minut, a w między czasie przygotujemy sałatę.

Panczo naczos, nachos
sałata lodowa



Sałatę siekamy na duże kawałki i przekładamy na talerza zjednej strony.
Nachos układamy na drugiej stronie.
Gdy k±ski się ugotuj± przekładamy je na ¶rodek i polewamy obficie sosem, smacznego.


k±ski meksykańskie z nachos

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz