Gulasz wołowy po myśliwsku


Składniki (3 - 4 porcje):

500g. mięso wołowe, gulasz
150g. kasza jęczmienna
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1/4 szt. seler
40g. podgrzybek suszony krojony
500g. buraczki tarte - wiórka.
150 - 250ml. rozmarynowej oliwy z oliwek
1łyżka. oliwy z oliwek

mięso wołowe na gulasz kasza jęczmienna marchew, marchewka korzeń pietruszki seler, korzeń selera podgrzybek brunatny krajanka buraczki tarte oliwa z oliwek o smaku rozmarynu oliwa z oliwek

Przyprawy:
Sól, pieprz, sól zmiękczająca do mięsa, owoc jałowca, vegeta (warzywko lub kucharek), rozmaryn suszony

sól i pieprz sól zmiękczająca mięso jałowiec, owoce jałowca vegeta rozmaryn suszony

Przygotowanie:

mięso wołowe na gulasz, wołowina, drewniana deska do krojenia
Danie to wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa wołowego, musi ono leżeć w marynacie dwa dni. Dlatego należy zaplanować je przynajmniej z dwudniowym wyprzedzeniem. Mięso dokładnie płuczemy i kroimy w kosteczkę, wołowina którą możemy kupić jest już pokrojona jednak zbyt grubo, dlatego należy ją pokroić na mniejsze kawałki.


mięso wołowe posiekane w drobną kosteczkę na gulasz wołowy
Tak przygotowaną wołowinę przekładamy do miseczki w której będziemy ją marynować. Zalewamy zimną bieżącą wodą i kilkakrotnie płuczemy, a następnie dokładnie odsączamy.

mięso wołowe na gulasz, owoce jałowca, sól do zmiękczania mięsa
Następnie solimy dwoma płaskimi łyżeczkami solą do zmiękczania mięsa. Dodajemy około dziesięć ziaren rozgniecionego owocu jałowca.
Należy pamiętać ile dodało się jałowca gdyż później będziemy musieli wyciągnąć je z marynaty. Owoc jałowca nada nam specyficznego zapachu jednak jest gorzki po przegryzieniu, dlatego później warto a nawet należy go usunąć.


wołowina gulaszowa, mięso wołowe gulaszowe w marynacie
Następnie tak doprawione mięso zalewamy rozmarynową oliwą z oliwek i dokładnie wszystko mieszamy aby całe mięso było pod oliwą.
Jeżeli nie mamy oliwy rozmarynowej można użyć zwykłej a do niej dosypać około jednej łyżeczki suszonego rozmarynu. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin.

suszone grzyby, podgrzybek suszony, porcelanowa miseczka
Po 48 godzinach możemy przygotować całe danie, suszone podgrzybki zalewamy wodą.



marchew, marchewka, pietruszka, korzeń pietruszki, seler, korzeń selera, drewniana deska do krojenia
Następnie marchew, pietruszkę i ćwiartkę selera dokładnie obieramy i płuczemy pod zimną bieżącą wodą.


marchew, marchewka, seler, pietruszka, plastikowa misa kuchenna
Warzywa ścieramy na najgrubszym oczku do misy w której będziemy je łączyć z wcześniej zamarynowaną wołowiną.



mieso wołowe, warzywa
Następnie z wołowiny wyciągamy owoce jałowca a mięso wraz z oliwą przekładamy do wcześniej startych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy zwracając uwagę czy wszystkie owoce jałowca zostały wyciągnięte. W trakcie mieszania warto jeszcze wszystko doprawić solą i pieprzem według uznania. Po wymieszaniu wszystko przekładamy równomiernie na pierwszy poziom parowaru. Włączamy parowar na godzinę, w między czasie przygotujemy kaszę z grzybami.

grzyby suszone po namoczeniu, miseczka do gotowania sosów i produktów sypkich na parze
Namoczone grzyby odsączamy z wody, siekamy według uznania i przekładamy do pojemniczka w którym będziemy gotowali kaszę.

vegeta, warzywko, kucharek, oliwa z oliwek, porcelanowa miseczka
Następnie do miseczki wsypujemy jedną czubatą łyżeczkę vegety lub innej podobnej przyprawy. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i wszystko zalewamy trzystoma mililitrami gorącej wody, dokładnie mieszamy.




kasza jęczmienna zalana bulionem w miseczce do gotowania na parze
Do grzybów dodajemy około 150 gram kaszy jęczmiennej i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. W razie konieczności dolewamy gorącej wody aby przykryć całą kaszę. Wszystko wstawiamy do parowaru na drugi poziom około dwadzieścia pięć minut przed zakończeniem gotowania mięsa.
Po ugotowaniu podajemy z buraczkami tartymi w wiórki, smacznego.


gulasz myśliwski gotowany na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz