Gołąbki z kapusty pekińskiej


Składniki (3 - 4 porcje):
250g. mięso wołowe mielone (paczkowane)
300g. ryż biały
1 główka. kapusta pekińska
500g. przecier pomidorowy
10 szt. pieczarki
2 szt. jajka kurze

danie tatarskie, wołowina mielona, sokołów wołowina mielona, kraina mięsa ryż biały długoziarnisty kupiony w biedronce kapusta pekińska pieczarki, grzyby białe jaja kurze

Przyprawy:
Sól himalajska, majeranek, pieprz mielony, papryka ostra świeża, suszona lub mielona

sól himalajska majeranek pieprz papryka ostra papryczka chili

Przygotowanie:

ry.ż biały, sól chimalajska, pojemniczek do gotowania ryżu na parze
W pierwszej kolejności przygotujemy ryż.
Do miseczki w której będziemy gotować ryż na parze wsypujemy go 300 gram. Solimy płaską łyżeczką soli himalajskiej, wlewamy 400 mililitrów ciepłej przegotowanej wody. Aby się nie poparzyć najlepiej odmierzyć wodę i przed zalaniem ryżu wstawić już pojemnik z ryżem do parowaru. Ryż gotujemy na parze około 15 do 18 minut.


ugotowany biały ryż na parze z solą himalajską
Ugotowany ryż przekładamy do większej miski w której przygotujemy farsz do gołąbków, pozostawiamy do wystudzenia.



kapusta pekińska
Odcinamy dolną część kapusty pekińskiej, dzięki temu łatwo podzielimy ją na liście do zawinięcia gołąbków.



liście kapusty pekińskiej
Pierwsze trzy liście wyrzucamy, resztę płuczemy pod zimną bieżącą wodą i układamy na pierwszych dwóch poziomach parowaru.
Jeżeli Państwa parowar ma wyciągane tacki, warto jedną wyjąć co utworzy jeden wielki poziom. Trzeci poziom zostawiamy na którym będzie gotował się sos.


pieczarki, białe grzyby
Pieczarki płuczemy, możemy obrać ze skórki. Kroimy według uznania i przekładamy do pojemniczka w którym będzie gotował się sos.



przecier pomidorowy, sól himalajska, majeranek, cukier, pojemniczek do gotowania na parze
Do pieczarek wlewamy 500 gram przecieru pomidorowego, doprawiamy solą himalajską, majerankiem, łyżeczką cukru i ewentualnie ostrą papryczką chili. Należy pamiętać że sos będziemy gotowali dwa razy, więc warto nie nadużywać soli i cukru. W razie potrzeby można doprawić go po ugotowaniu liści kapusty pekińskiej. Sos razem z liśćmi gotujemy na parze około 30 minut.

ugotowany ryż na parze, mielone mięso wołowe, suszony majeranek, jajka, pieprz
W czasie gdy gotują się liście kapusty i sos przygotujemy farsz. Do wystudzonego ryżu dodajemy 250 gram mielonego mięsa wołowego, dwa jajka. Doprawiamy majerankiem i lekko pieprzem, solimy w razie konieczności, jeżeli ryż jest dość słony można odpuścić sobie dosalanie. Zanim dodamy jajka, warto je wbić do miseczki. Uchroni to nas przed zepsuciem farszu w razie gdyby jajko było nieświeże.

farsz do gołąbków z ryżu mięsa wołowego i jajek
Dokładnie wyrobiony farsz wkładamy do lodówki. Gdy ugotują się liście kapusty pekińskiej, razem w misce parowaru przekładamy je do zlewu i chłodzimy zimną bieżącą wodą. W między czasie sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy.


zwijanie gołąbków z kapusty pekińskiej
Zwijanie gołąbków z kapusty pekińskiej wygląda tak samo jak z innych liści kapust. Czasami warto wykroić część twardą, jak pokazano na zdjęciu. Jeżeli liść jest rozłożysty warto go skrócić, pozbawiając go części twardej. Ilość farszu jest oczywiście uzależniona od wielkości liścia.


jak zwinąć gołąbki
Najpierw zawijamy dłuższe boki do środka, następnie zwijamy gołąbka od części miękkiej do twardej (od lewej do prawej).







gołabki z kapusty pekińskiej
Tak zawinięte gołąbki układamy na pierwszym i drugim poziomie. Na trzecim poziomie kładziemy sos. Gołąbki gotujemy na parze razem z sosem przez 60 minut. Po ugotowaniu nakładamy słuszną porcję, smacznego.


gołąbki z kapusty pekińskiej gotowane na parze z sosem pomidorowym i grzybami gołąbki z kapusty pekińskiej gotowane na parze z sosem pomidorowym i grzybami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz