Gołąbki bez zawijania


Składniki (3 - 4 porcje):
250g. Mięso wołowe mielone (paczkowane)
250g. Ryż biały
1 główka. Kapusta biała (250g. do gołąbków)
2 x 500g. Sok pomidorowy Tomatera (200 gram do gołąbków, 400 gram do sosu pomidorowego)

mięso wołowe pakowane Sokołów ryż kapusta biała sok pomidorowy tomatera

Przyprawy:
Sól, pieprz, kostka bulionowa cielęca lub wołowa, cukier

sól pieprz bulion cielęcy cukier biały

Przygotowanie:
ryż ugotowany na parze W pierwszej kolejności należy przygotować ryż aby ostygł.
250 gram ryżu przesypujemy do pojemniczka w którym będziemy gotowali ryż, w 400 mililitrach gorącej wody rozpuszczamy jedną kostkę bulionu wołowego i takim bulionem zalewamy ryż.
Gotujemy około 20 minut, w zależności od gatunku, odstawiamy do wystygnięcia.
ryż, wołowina, kapusta biała, sok pomidorowy, sól, pieprz Do miski w której będziemy przygotowywać nasze gołąbki przesypujemy ugotowany i ostudzony ryż.
Dodajemy 250 gram mięsa wołowego, 250 gram drobno poszatkowanej białej kapusty, dolewamy 200 mililitrów soku pomidorowego, przyprawiamy pieprzem i solą i wszystko dokładnie wyrabiamy.
W razie konieczności dolewamy soku pomidorowego, dodając soli pamiętajmy o tym że ryż ugotowany w bulionie jest już słony.
gołąbki bez zawijania

Gdy masa jest już jednolita kleimy dość duże gołąbki i układamy na pierwszym i drugim poziomie parowaru.
sok pomidorowy, majeranek, sól, pieprz, cókier


Do miseczki wlewamy około 400 mililitrów soku z pomidorów Tomatera, dodajemy jedną łyżeczkę majeranku około 2 łyżeczek cukru oraz soli i pieprzu do smaku, wszystko mieszamy i wstawiamy na trzeci poziom parowaru.
Gotujemy na parze około 35 minut, smacznego.


gołąbki bez zawijania

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz