Majerankowy schab


Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
schab wieprzowy bez kości

Przyprawy:
Sól, majeranek, lubczyk, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ocet spirytusowy 10%

sól, solniczka majeranek suszony lubczyk suszony kamis liść laurowy, liść bobkowy ziele angielskie kamis     ocet spirytusowy 10%

Przygotowanie:

marynata doschabu, majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, woda, garnek W pierwszej kolejności przygotujemy marynatę.

Litr wody doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej 3 łyżki czubate soli.

Garnek z osoloną wodą ściągamy z kuchenki i wsypujemy do niej 1 łyżeczkę czubatą majeranku, tyle samo lubczyku, 5 - 8 ziaren ziela angielskiego, 5 - 8 liści laurowych i łyżkę octu spirytusowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do pełnego wystygnięcia, najlepiej na jedną dobę.




schab marynowany w majeranku lubczyku liściu laurowym i zielu angielskim Po wystudzeniu schab płuczemy pod zimną bieżącą wodą i wkładamy do miseczki w którym będzie się marynował.

Tak przygotowany schab zalewamy wystudzoną marynata, foliujemy odstawiamy do lodówki na 4 - 5 dni.

marynowany schab, majerankowy schab Po 4 - 5 dniach wyciągamy schab z marynaty i gotujemy go na parze przez 30 minut.

schab ugotowany na parze Po 30 minutowym gotowaniu schabu na parze, ostrożnie wyciągamy go z parowaru i dokładnie górę nacieramy jeszcze majerankiem.

Tak przygotowany schab szczelnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150oC przez godzinę.

Po upieczeniu schab zostawiamy do wystygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i następnego dnia jest już gotowy do jedzenia SMACZNEGO.

majerankowy schab, wędlina domowa na kanapki
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz