Domow szynka gotowana na parze

Składniki:

800 - 1000g. szynka wieprzowa
szynka wieprzowa

Przyprawy:

3 łyżki soli
1 op. przyprawy staropolskiej
sól, solniczka marynata staropolska kamis

Przygotowanie:

szynka bez kości, szynka wieprzowa, kraina mięsa, plastikwe pudełko, świnia, wieprzowina, szynka pakowana Zakup szynki wieprzowej do wyrobu własnej wędliny polecam w sklepie biedronka, nie trzeba jej wiązać i nie rozlatuje się podczas gotowania. Jest wręcz idealna a do tego można ją zamarynować w tym pojemniku w który jest zapakowana i sprzedawana.








marynata do szynki wieprzowej, garnek berhoff, marynata do szynki po staropolsku

Aby przygotować marynatę do szynki wieprzowej będziemy potrzebowali trzy łyżki soli, przyprawę staropolską kamis i litr wody.

Wodę gotujemy i dodajemy do niej trzy czubate łyżki soli oraz całe opakowanie przyprawy staropolskiej. Gdy woda zacznie wrzeć marynatę gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Następnie przykrywamy ją i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.


szynka wieprzowa, wieprzowina, bambusowa deska do krojenia

Szynkę wyciągamy z opakowania i dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.



szynka wieprzowa w marynacie, marynowanie szynki

Pojemnik po szynce myjemy i wkładamy do niej wcześniej opłukaną szynkę. Zalewamy wystudzoną marynatą, foliujemy i wkładamy do lodówki na około 7 do 8 dni.











szynka wieprzowa zamarynowana w marynacie staropolskiej, bambusowa deska do krojenia

Po 7 - 8 dniach wyciągamy szynkę z marynaty i gotujemy na parze przez jedną godzinę. Marynaty nie wylewamy, odstawiamy aby przyprawy opadły na samo dno.

Przed zamarynowaniem waga szynki wynosiła 800 gram, po ośmiodniowym marynowaniu jej waga zwiększyła się do 898 gram czyli prawie 100 gram więcej.





Szynka wieprzowa gotowana na parze

Po godzinnym gotowaniu na parze moja szynka straciła na wadze, waży już 667 gram. Po wyjęciu z parowaru posypałem ją delikatnie świeżo mi







szynka gotowana na parze, folia aluminiowa spożywcza, blacha z piekarnika beko

Następnie na blasze do pieczenia rozkładamy dwa kawałki foli aluminiowej, układając je na krzyż.
Szynkę układamy na środku i zawijamy pierwszym kawałkiem tak, aby z góry dało się wlać marynatę. Odlewamy wcześniej ustana marynatę tak aby na dnie zostały same przyprawy, powinno zostać około 150 ml. marynaty. Polewamy szynkę marynatą i zawijamy szynkę szczelnie drugim kawałkiem foli aluminiowej.



folia aluminiowa, blacha z piekarnika elektrycznego beko

Tak przygotowaną szynkę wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy przez godzinę w temperaturze 150oC. Po godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia, następnego dnia jest już gotowa do krojenia na kanapki. Po upieczeniu moja szynka ważyła 565 gram, czyli strata wynosi 235gram. Jednak mamy swoją szynkę która na pewno będzie smaczniejsza a przede wszystkim zdrowsza. SMACZNEGO !!!



szynka po staropolsku gotowana na parze, własna wędlina, wrób domowej wędliny
własna szynka, szynka domowa, szynka zrobiona w domu, szynka gotowana na parze
szynka gotowana na parze, domowa szynka, własna szynka

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz