Schab z suszonymi pomidorami


Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
30 - 50g. suszone pomidory
schab wieprzowy bez kości pomidory suszone na słońcu

Przyprawy:
Sól, cukier, suszone oregano, suszona bazylia, ocet spirytusowy 10%

sól, solniczka cukier biały, cukier w kostkach oregano suszone bazylia suszona      ocet spirytusowy 10%

Przygotowanie:

marynata do schabu, suszone oregano, bazylia, woda, sól, ocet spirytusowy, cukier W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę do schabu.

Zagotuj 1 litr wody i rozpuść w niej 3 łyżki soli i 3 łyżeczki cukru. Następnie ściągnij z palnika, dodaj 1 łyżkę octu spirytusowego, trzy łyżeczki oregano i łyżeczkę bazylii. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do pełnego wystudzenia.



schab wieprzowy Gdy marynata do schabu wystygnie, dokładnie opłucz schab pod zimna bieżącą wodą.

Schab włóż do pojemnika w którym będzie się marynował. Następnie zalej schab dobrze wystudzoną marynatą, tak aby marynata przykryła cały schab.

Marynuj schab 4 dni aby przeszedł smakiem i zapachem ziół.



schab wieprzowy, suszone pomidory, nóż do filetowania, drewniana deska do krojenia Po 4 dniach wyciągamy schab z marynaty. Długim wąskim nożem robimy nakłucia wzdłuż schabu i tam wciskamy suszone pomidory. Następnie schab przekładamy do parowaru i gotujemy na parze 20 minut.



ugotowany na parze schab z suszonymi pomidorami Gdy ugotujemy schab na parze należy go jeszcze wyjąć i posypać suszonym oregano lekko przyklepując.



schab zwinięty w folię aluminiową Następnie schab zawijamy w folię aluminiową bardzo szczelnie, tak aby podczas pieczenia soki nie wypłynęły na zewnątrz.

Wkładamy schab do zimnego piekarnika, włączamy termoobieg na 140oC i pieczemy przez jedną godzinę.

Po upieczeniu wyciągamy schab z piekarnika ale nie rozwijamy, pozostawiamy w foli aluminiowej do pełnego wystygnięcia.

Następnie jeszcze wkładamy go do lodówki na 24 godziny.





schab z suszonymi pomidorami gotowany na parze i pieczony w piekarniku Teraz można rozwinąć nasz długo oczekiwany schab z suszonymi pomidorami. W około mięsa utworzyła się galaretka, należy ją usunąć bo jest dość słona. Kroimy schab w cienkie plastry i na kanapki, smacznego.



schab z suszonymi pomidorami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz