Tradycyjne mielone z sałatką z rukoli, papryki, ogórka i rzodkiewki w sosie winegret


Składniki (3 -4 porcje):
500g. Mielone z łopatki wieprzowej z wołowiną
1 szt. Cebula (średnia)
3 łyzki bułki tartej
1 szt. Jajko świeże
50g. Rukola
1 pęczek rzodkiewki (10 - 15 szt.)
1 szt. Ogórek wężowy
1/2 papryki słodkiej
mielone z łopatrki wieprzowej i wołowiny kraina mięsa 500g. cebula świeża bułka tarta jajka rukola rzodkiewka ogórek papryka słodka


Składniki do sosu:
2 łyżeczki musztardy stołowej
3 ząbki czosnku
75 ml. Oliwa z oliwek
75 ml. Zimna woda przegotowana
musztarda stołowa czosnek oliwa z oliwek

Przyprawy:
(W nawiasie podano przyprawy tylko do sosu) Sól, pieprz, 3 łyżeczki majeranku, (łyżeczka vegety, łyżeczka bazylii, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka cukru)

sól i pieprz majeranek vegeta bazylia suszona ocet balsamiczny cukier biały


Przygotowanie:

mięso mielone wieprzowo wołowe, majeranek, bułka tarta, cebula, jajko, plastikowa miseczka Mięso wrzucamy do pojemniczka w którym będziemy je wyrabiać.
Cebulę obieramy i drobno szatkujemy, dodajemy do mięsa.
Wsypujemy 3 łyżeczki majeranku, 3 łyżki bułki tartej, doprawiamy sola i pierzem do smaku.
Jedno jajko wbijamy do osobnej miseczki aby nie zepsuć mięsa w przypadku gdy będzie zepsute jako.
Jeżeli jako jest świeże i dobre przekładamy do mięsa, wszystko wyrabiamy dokładnie na gładką i jednorodną masę.

kotlety mielone na desce do krojenia Po wyrobieniu formujemy kotlety.
Możemy od razu przełożyć do parowaru lub schować do lodówki.
Kotlety gotujemy na parze 30 minut.

cukier biały, musztarda stołowa, wegeta, miseczka z porcelany W międzyczasie przygotujemy sos do sałatki.
Na zdjęciach przygotowuję sos w miseczce, polecam jednak zrobić go w słoiczku gdyż łatwiej będzie go wymieszać zakręcając słoiczek i mocno potrząsając.
Do miseczki wsypujemy jedną łyżeczkę cukru tyle samo vegety oraz dodajemy dwie łyżeczki musztardy stołowej.

cukier, ocet balasamiczny, czosnek, bazylia suszona

Następnie dodajemy jedną łyżeczkę bazylii, jedną łyżkę octu balsamicznego oraz ścieramy trzy ząbki czosnku na tarce.

sos winegret z czosnkiem Wlewamy 75 ml. oliwy z oliwek i tyle samo przegotowanej zimnej wody, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Tak jak pisałem wcześniej, sos warto zrobić w słoiczku gdyż łatwiej go wymieszać zakręcając słoik i potrząsając nim.
rukola, czerwona papryka, ogórek, rzodkiewka, misa ze stali nierdzewnej Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę.
Rzodkiewkę kroimy według uznania, ogórka w półtalarki, wszystko mieszamy i porcję przekładamy na talerz.
Gdy kotlety mielone się ugotują przekładamy na talerz, sos mieszamy i polewamy nim sałatkę według uznania, smacznego.
Jeżeli ktoś ma ochotę to polecam ugotować na parze ziemniaki pokrojone w kosteczkę posypane rozmarynem.

tradycyjny mielony gotowany na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz