Karkówka w piwie z mizerią i ziemniakami


Składniki (2 - 3 porcje):
500 - 600g. karkówka wieprzowa (5 kotletów)
4 - 6szt. ziemniaki średniej wielkości
2 szt. ogórek
250g. jogurt naturalny typu greckiego
500ml. piwo jasne pełne
karkówka wieprzowa, czerwone mięso, stek z karkówki, wieprzowina ziemniaki, pyry, kartofle ogórek wężowy, ogórek szklarniowy jogurt tolonis typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu piwo jasne



Przyprawy:
Sól himalajska, pieprz świeżo mielony, owoce jałowca, rozmaryn suszony, ocet jabłkowy, cukier
sól himalajska różowa pieprz ziarnisty owoce jałowca, jałowiec rozmaryn suszony ocet jabłkowy cukier


Przygotowanie:

karkówka wieprzowa, wieprzowina, czerwone mięso Karkówkę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, jeżeli jest w całości porcjujemy ją na steki o grubości od 1 do 1,5 cm.

Nacieramy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, możemy lekko rozklepać aby pieprz i sól głębiej weszły w mięso.




karkówka wieprzowa, rozmaryn, owoce jałowca, plastikowy pojemniczek Na dno pojemnika w którym będziemy marynowali karkówkę wsypujemy troszkę suszonego rozmarynu i 3 rozniecone owoce jałowca.

Karkówkę układamy warstwami i na każą warstwę doprawiamy suszonym rozmarynem i jałowcem.

piwo jasne pełne, karkówka, suszony rozmaryn, jałowiec, owoce jałowca Tak przygotowaną karkówkę wieprzową zalewamy piwem jasnym tak aby przykryć całe mięso.

Foliujemy od góry i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

ziemniaki, pry, kartofle, karkówka wieprzowa marynowana w piwie rozmarynie z owocami jałowca Na drugi dzień karkówka jest już gotowa do ugotowania na parze, kładziemy ją na pierwszym poziomie parowaru może być warstwowo. Ziemniaki skrobiemy, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy na drugi poziom parowar.

Karkówkę i ziemniaki gotujemy na parze od 40 do 50 minut, w między czasie przygotujemy mizerię.

jogurt naturalny typu greckiego, ocet jabłkowy, pieprz świeżo mielony, sól himalajska, cukier Do miseczki przekładamy 250 gram jogurtu typu greckiego, doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. Wlewamy 1 łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy łyżeczkę cukru, wszystko mieszamy na gładko i wkładamy do lodówki.

ogórek świeży na mizerię Ogórka należy obrać i pokroić na talarkim, ogórka nie odciskamy ani nie solimy, do czasu aż się mie ugotuje na parze karkówka i ziemniaki, pokrojonego ogórka przekładamy do lodówki.

Po ugotowaniu karkówki i ziemniaków przekładamy porcję na talerz, ogórka i karkówkę polewamy sosem z jogurtu greckiego, smacznego.

karkówka w piwie z ziemniakami gotowana na parze, ziemniaki gotowane na parze, karkówka gotowana na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz