Ziemniaki z kalafiorem i szparagami


Składniki (3 - 4 porcje):
4 - 5szt. ziemniaki
1sz. kalafior świeży lub 450g. mrożonego
500g. szparagi zielone
ziemniaki, pyry, kartofle kalafior szparagi zielone

Przyprawy:
Sól, pieprz
sól, pieprz

Przygotowanie:

ziemniaki, pyry, kartofle, obrane i umyte, drewniana deska do krojenia Ziemniaki skrobiemy, myjemy pod zimną bieżącą wodą oraz dzielimy na mniejsze kawałki. Przesypujemy do dolnej misy parowaru, lekko solimy i włączamy parowar na 35 - 40 minut.

Ziemniaki w zależności od stopnia pokrojenia i ilości gotujemy na parze od 30 - 40 minut. W tym czasie przygotujemy kalafior oraz szparagi, mamy na to około 20 minut.



świeży kalafior podzielony na różyczki, drewniana deska do krojenia Kalafiora pozbywamy liści i dzielimy na mniejsze różyczki, przekładamy do środkowej misy parowaru która ma się znaleźć nad ziemniakami.

Misę z kalafiorem wkładamy pod zimną bieżącą wodę i dokładnie płuczemy, nie ustawiamy misy na parowarze.



zielone szparagi, drewniana deska do krojenia Szparagi płuczemy pod zimną bieżącą wodą, niestety sporą część odkrawamy. Aby sprawdzić w którym miejscu przekroić szparagi najlepiej go przełamać.

W tym miejscu co pęknie powinniśmy odkroić.
Z reguły 2/3 jest do odkrojenia i wyrzucenia, pozostaje nam tylko 1/3 szparaga. Szparagi układamy na kalafiorze lub obok w tej samej misie, gdy do końca gotowania ziemniaków zostanie 15 - 20 minut nakładamy misę z kalafiorem i szparagami.

Po ugotowaniu przekładamy słuszną porcję na talerz, u mnie nie obyło się bez bułki z masłem. Polecam także świeży koperek, kefir lub zsiadłe mleko, smacznego.



kalafior gotowany na parze, warzywa gotowane na parze, ziemniaki gotowane na parze, szparagi zielone gotowane na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz