Warzywa po włosku w sosie pomidorowo tuńczykowym


Składniki (2 porcje):
450g. Warzywa po włosku na patelnię
150g. Oliwki czarne (1 słoiczek), do sosu zużyjemy około pół słoiczka
130g. Tuńczyk rozdrobniony w wodzie (1 puszka 130g ryba po odsączeniu z wody)
500g. Sok pomidorowy Tomatera
2 ząbki czosnku
warzywa na patelnię po włosku oliwki czarne w zalewie tuńczyk w puszce, tuńczyk w wodzie rozdrobniony sok pomidorowy tomatera ząbek czosnku, czosnek



Przyprawy:
Sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
sól i pieprz bazylia oregano cukier biały

Przygotowanie:
tuńczyk rozdrobniony, oliwki czarne, bazylia, oregano, sól, pieprz Tuńczyka odcedzamy, wyciskamy z niego wodę i przesypujemy do pojemniczka w którym będziemy gotować sos.
Dwa ząbki czosnku oraz połowę słoiczka oliwkek kroimy w plasterki, wszystko dodajemy do tuńczyka.
Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy jedną łyżeczką bazylii oraz jedną łyżeczką oregano.
sok poidorowy, cukier

Wlewamy cały sok pomidorowy Tomatera 500g., wsypujemy dwie łyżeczki cukru, wszystko mieszamy.
warzywa na patelnię po włosku

Warzywa wyciągamy z zamrażarki, wsypujemy na pierwszy poziom parowaru i posypujemy przyprawą która jest w środku opakowania.
Na drugi poziom wkładamy pojemniczek z sosem, wszystko gotujemy 35 minut, smacznego.

Warzywa po włosku w sosie pomidorowo tuńczykowym

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz