Sałatka / surówka z buraczków


Składniki:
1 - 1,5kg. buraki czerwone
1/2 szt. cebula
buraki czerwone, buraczki czerwone, burak ćwikłowy cebula biała

Przyprawy:
Sól, pieprz świerzo mielony, olej rzepakowy tłoczony na zimno, ocet winny
sól, solniczka   młynek do pieprzu, pieprz w ziarenkach, pieprz świeżo mielony   olej rzepakowy   ocet winny


Przygotowanie:
buraki, olej rzepakowy tłoczony na zimno, cebula, ocet winny

Surówka prosta i banalna w swojej prostocie, jednak nasza ma wiele zalet.

Po pierwsze buraki gotowane na parze nie tracą witamin i minerałów. Po drugie nie musimy do niej dodawać cukru, gdyż sam burak ma tyle słodyczy że jest to zbędne.
Po trzecie zakwaszamy ją octem winnym a nie tanim octem spirytusowym. I wreszcie po czwarte używam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, jest on sto razy lepszy niż oliwa z oliwek.

Zamiast octu winnego polecamy także ocet jabłkowy lub sok z cytryny, a zamiast oleju rzepakowego świetny także będzie olej lniany tłoczony na zimno.



buraki gotowane na parze, czerwone buraki gotowane na parze Buraki w mundurkach gotujemy na parze przez 60 minut, następnie odstawiamy do pełnego wystudzenia.

Wystudzone buraki obieramy ze skóry i ścieramy na najgrubszym oczku.









tarte buraki, cebula pokrojona w kostkę Do startych buraków dodajemy posiekaną drobno cebulę, ilość cebuli zależy od naszych preferencji smakowych. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz dolewamy oleju rzepakowego i zakwaszamy octem winnym.

Wszystko dokładnie mieszamy i w razie konieczności doprawiamy lub dokwaszamy, odstawiamy do lodówki. Surówka idealna jest do obiadu, grilla a przede wszystkim do dań ciężko strawnych, gdyż burak pomaga w procesie trawienia.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz